Koronavirüs insanlýðýn baþýna mübtela olalýdan beri devletler çok ciddi bir imtihan vermeye baþladý.
Sadece saðlýk alanýnda deðil ayný zamanda insana verdiði deðerler boyutunda da devletlerin gerçek yüzü açýða çýktý.
Nice süper devlet bu imtihanda patýr patýr döküldü.
Dünyaya nizamat veren mesela Amerika, mesela Fransa, mesala Ýtalya, mesela Ýspanya, mesela Ýngiltere bu imtihanda çok fena çuvalladýlar.
Þartlarý yerine getirmedi bahanesiyle Türkiye’yi bir türlü kabul etmeyen AB ülkeleri dâhil 100 ülke Türkiye’den týbbi malzeme için sýraya girdiler.
Parasý ödenmiþ ve ortaðý olduðu uçaklarý vermekten vaz geçen maðrur Amerika’nýn bile Türkiye’den ventilatör isteyecek kadar aciz olduðu ortaya çýktý.
Beðenmedikleri Türkiye’nin saðlýk sistemi ve devlet ciddiyeti batýya yönetimin ne olduðunu gösterdi. Ýngiltere, Ýspanya, Ýtalya baþta olmak üzere týbbi destek gören 44 ülke Türkiye’ye teþekkür etmeye baþladýlar.
Evet, Türkiye son zamanlarýn süper gücü olarak tebarüz etti dersek abartmýþ olmayýz.
Türkiye daha koronavirüsün çýktýðý Vuhan kentindeki bir avuç vatandaþý için kýtalar arasý operasyon düzenlerken, insanýna verdiði deðeri dünyayý hayrete býrakacak þekilde âleme göstermiþti.
Daha virüs Türkiye’de tespit edilmeden oluþturulan Bilim Kurulu ve tavsiyelerinin hayata geçirilmesi, hangi ülkenin bilime hangi ülkenin gurura teslim olduðunu da göstermiþti.
Batý ülkeleri çaresizlikten kýrýlýrken daha virüs çýkmadan ilaç stoku yapan ve týbbi malzeme konusunda gerekli tedbirleri alan devlet Türkiye olmuþtu.
Batý dünyasý tedavi için hastalarý seçerken ve yaþlýlarý ölüme terk ederken Türkiye 65 yaþ üstüne ayrý bir ihtimam gösterip onlarý korumaya aldýðý gibi virüse yakalananlarý da acilen tedaviye alarak ‘insaný yaþat ki devlet yaþasýn’ düsturunun hakkýný veriyordu.
Ya o Ýsveç’te tedavi edilmeyip evine gönderiler Emrulah’ýn kýzý Leyla’nýn imdat çaðrýsýna, ‘Sevgili Leyla sesini duyduk. Ambulans uçaðýmýz saat 06’da havalanýyor, Ýsveç’e geliyoruz.” cevabý, o cevabý okuyup yahut duyup da tüyleri diken diken olmayan insan evladý var mýdýr?
Bu ne güzel hassasiyet ve bu ne büyük devlettir!
Leyla’nýn çaðrýsý bana Abbasiler zamanýnda Bizans diyarýnda zulme maruz kalan bir Müslüman kadýnýn, “Va mutasýmah!”(Vay Mutasým’a vay!) feryadýný iþiten Halife Mutasým’ýn o tarihi tavrýný hatýrlattý. Mutasým derhal ordular göndererek o bölgedeki zulme son vermiþti.
Getirilen sadece Emrullah deðildi, dün itibariyle 59 ülkeden 25 bin vatandaþýn getirilerek karantinaya alýndýðýný hatýrlatýrým. Sadece vatandaþlar getirilmedi, baþka ülke vatandaþlarý da ülkelerine taþýndý!
Pazar gecesi 22.16’da telefonum çaldý. Arayan Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye getirilen Mustafa Tekin’di. Daha önce beni aramýþ ve durumunu anlatarak yardým istemiþti. Ben de ilgili mercilere bildirmiþtim. Teþekkür ediyordu. “Geldik bizi Uþak’ta bir yurda yerleþtirdiler. Bize çok iyi bakýyorlar. Her gün saðlýk ekipleri bizi teker teker kontrol ediyorlar. Allah razý olsun.’ diyor týpký Leyla gibi devletiyle gurur duyuyordu.
Ýçerdeki çapsýz muhalefet yönetimi karalamaya çalýþsa da, ana muhalefet lideri “Türkiye iyi yönetilmiyor” diye ünlese de, Türkiye’yi yönetenlerin kýymetini ve devletin büyüklüðünü Ýsveçte’ki Leyla, Amerika’daki Mehmet, Arabistan’daki Mustafa daha iyi görüyor ve devletleriyle gurur duyuyorlardý.
Böylece cumhurbaþkanýyla, dýþiþleri ekibiyle, havayollarýyla ve saðlýk ordusuyla ve de devletin tüm kurumlarýyla dünyanýn dört bir köþesindeki vatandaþlarýnýn çaðrýsýna kulak verip dev operasyonlar yapan Türkiye, koronadan sonra oluþacak yeni dünya düzeninin önemli aktörlerinden biri olacaðýný da göstermiþ oldu.
Elhamdülillah!