Türkiye'nin Kanada'ya SİHA satmaması onlar için sorundur!

"Kanada, Türkiye'ye yönelik olarak SİHA parçalarının dondurulan ihracat izinlerini tamamen iptal etti" haberi gündeme düşer düşmez, Türkiye'nin başarılarıyla övünmeyen, devletine güvenmeyen ve ülkesi için çalışmayan malum güruh başladı sevinç naraları atmaya.

Kurumsal, bireysel sosyal medya hesapları "milli SİHA yaptık, diye hava atıyorlardı, havaları nasıl da söndü" ayıbıyla doluverdi.

Onlar adına bir kez daha utandık.

Türkiye adına şükrettik, sevindik.

Çünkü "Türkiye'nin Kanada'dan ithal ettiği herhangi bir SİHA parçası yoktu. SİHA'lara sadece faydalı yük olarak takılan kameralar vardı ve onu da zaten ASELSAN üretiyordu."

HEM PAZAR KAYBETTİLER, HEM DİŞLİ BİR RAKİP EDİNDİLER

Haliyle Kanada'nın ambargosu gibi, iktidara muhalefet ederken Türkiye'ye düşmanlık ettiğinin farkına varmayan gafiller de fena halde boşa çıktı.

Türkiye'nin AK Parti döneminde savunma sanayiinde gerçekleştirdiği ataklar rakip devletlerce hem kıskanılan hem hakkı teslim edilen gelişmeler çünkü.

Türkiye'nin tam bağımsızlaşma sürecini yasaklarla, yaptırımlarla, sofistike saldırılarla durdurabileceğini düşünenler yanılmakla kalmadılar. Hem pazar kaybettiler, hem zorlu bir rakip edindiler.

Kötü komşu ev sahibi yaptı, Türkiye engellendiği alanda hızla özgürleşti.

Daha iyisini üretti, daha etkin kullandı ve pazar kendiliğinden geldi.

İHTİYAÇ DUYDUĞUMUZ VE NİHAYET SAHİP OLDUĞUMUZ ÖZGÜVEN BUDUR!

Kanada bağlamında gündeme gelen aparat SİHA'larda kullanılan ve Kanada tarafından satışı yasaklanan elektro optik kameralardı. Nihai hedefi zaten millisini üretmek olan Türkiye, takvimini güncelledi kamera üretimini öne aldı. ASELSAN tarafından üretilen İHA kamerası CATS ile Türk savunma sanayinin bu alanda hiçbir ülkeye bağımlılığı kalmadı.

Kanada'nın geçen yıl ihracat izinlerini askıya almasının nedeni Azerbaycan'ın Ermenistan işgali altındaki Karabağ'da Bayraktar SİHA'ların kullanılmasıydı. Dün de askıya aldığı izinleri iptal etti Kanada.

Kanada'ya da, Türkiye'ye Kanada kadar uzak muhaliflere de en güzel cevabı Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar verdi:"Bayraktar TB2 SİHA'ların kritik tüm aksamlarından bileşenlerine, uçuş görev bilgisayarından yazılımına ve donanımına, aerodinamiğinden mekaniğine kadar tümüyle milli ve özgün tasarıma sahip. Dünyada rekor sayılabilecek bir düzeyde yüzde 93 yerli katkıyla ve gururla üretiyoruz. Kanada'nın satmama kararı aldığı ürünün yerlisi ülkemiz tarafından geliştirilip üretilip, yurt içi ve yurt dışında dahi kullanıma sunulmuşken bizim için herhangi bir problem oluşturmaz. Lakin günün birinde, acil ihtiyacı olduğunda Türkiye'nin Kanada'ya SİHA satmaması onlar için ciddi bir problem olabilir".

SİHA gücünde bir cevap bu!

İhtiyacımız olan ve şükür ki artık sahip olduğumuz özgüven budur.

SİHALAR TARİH YAZIYOR

SİHA'lar gözümüzün önünde tarihin akışını değiştiriyor.

Önce Suriye'de terör devletçiği kurulmasının önlenmesinde, sonra Irak'ta, Libya'da, Yemen'de ve nihayetinde Karabağ'da kahraman askerimizle beraber zaferler elde ettik SİHA yardımıyla.

Elbette gurur duyuyoruz bu başarılarla.

Kaybedeceğimiz canlara ağlamaktansa ülkemizin menfaati ve mazlumun hakkı için her alanda mücadele etmeği yeğliyoruz.

Savunma sanayii Türkiye için vazgeçilmezdir, stratejik öneme sahiptir.

Küresel tedarikçilerin çıkardığı zorluklar Türkiye'yi yıldırmadığı gibi hedeflerine daha hızlı ulaşmasını sağlıyor.

Nitekim son beş yılda savunma sanayi ihracatımız yüzde 30 artarken, ithalatımız yüzde 60 eksilmiş. Bundan güzel sonuç olur mu?

YERLİ EZİKLERE FUKUYAMA ANLATSIN

Dünyanın kabul ettiğini "bizim yerli eziklerimiz" etmiyor.

Batıdan gelmeyen hiçbir ses ulaşmıyor kulaklarına. O halde, "Tarihin Sonu" tezinin sahibi ünlü Amerikalı siyaset bilimci Francis Fukuyama anlatsın:

"Yakın gelecekte artık savaş ve çatışmaların merkezinde insansız hava araçları olacak. SİHA'lar bu durumu kökünden değiştirdi çünkü bunlar görece ucuz, yenilmesi zor ve pilotların yaşamlarını riske etmiyor. Dünyanın dört bir yanındaki ordular şimdilerde kendilerini SİHA'lara karşı nasıl savunacaklarını düşünüyor ve SİHA'larla SİHA karşıtı tedbirler arasındaki silah yarışını kimin kazanacağı belli değil. SİHA'lar 2020'de Türkiye'nin bölgesel güç olarak yükselmesine önemli katkı yaptı. Ülke, bahsedilen üç çatışmanın sonucunu kararlı şekilde tayin etti ve daha fazlasını yapabileceğini de vadediyor."