Polonya'da bir köye düþen roket, hemen "Rusya saldýrdý..." beyaný ile süslendi. Akabinde, Ukrayna Baþkaný Zelenski "Rusya saldýrdý" dedi. Peþinden ise Polonya " Rusya yaptý" beyanlarý ile, dünya medyasýnýn manþet haberi olmayý baþardý.
Tabii Zelenski, uzun zamandýr bölgesel savaþýn; biran önce küresel savaþa dönüþmesi için "çaba" sarfediyor. Çünkü ABD "merkezli" Batý'nýn, olayýn içine fiili olarak müdahil olmasý, en çok Zelenski ekibinin "arzusudur". ABD, Avrupa'yý "çökertmek", Rusya'yý "küçültmek" ve Çin ile "hesaplaþmak" konusunda ýsrarlý...
Bu plan için ABD, Zelenski'nin arzularýna uymuyor. ABD elinden gelen her þeyi yapýyor ki; Rusya ile bölgesel savaþý "uzatsýn", Rusya'yý "yorsun", Putin'i "zayýflatsýn" ve Avrupa'yý da kendine "baðýmlý" hale getirsin. Evet Rusya'nýn, orta vadede "ekonomik" olarak zorlanacaðý kesindir. Esasýna bakarsanýz, ABD'de çökecek olursa, Rusya'nýn nasýl tehlikeli bir taraf olacaðýnýn farkýnda. Zaten bu farkýndalýk, Polonya'ya düþen roketin; "Rusya'ya ait olmadýðýný" hemen beyan eden Biden, NATO'nun Rusya ile karþý karþýya gelmemesi için devreye girdi.
Tabii burada Türkiye Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn, G-20 zirvesindeki diplomasi çabasýnýn; "rolü" ve "etkisi", tarifi olmayacak seviyede "yüksek" oldu.
Zelenski, mesuliyetsiz beyanlarý ile, sadece zaten zora soktuðu Ukrayna'yý deðil; açýkcasý, tüm dünyayý tehlikeye atma gayretinde. Gerçi, Zelenski cephesinden bakýldýðýnda, herkesi sürecin içine dahil etme gayretinde olmasý ve Rusya karþýsýnda durmalarýný saðlamaya çalýþmasý; gayet normaldir.
Lakin diðer taraftan Zelenski, batýdan aldýðý ciddi para desteðinin sürmesi; daha sonra da Ukrayna'nýn yeniden yapýlanmasý için ayrýlacak para desteðinin geleceði, onu bu tutumunda devam ettiriyor.
Þimdi Ukrayna'ya ABD'den verilen "mali" desteðin, normalde Ukrayna'nýn iki yýllýk bütçesine "tekabül" ettiðini de hesaba katarsak; Zelenski için savaþ retoriðinin neden önemli olduðunu da anlamýþ oluyoruz.
Rusya savaþýn bitmesini istediðini ifade ettikçe, Zelenski "hayýr" diyor. ABD'den çýkan seslere bakýlýrsa, söylemlerin tarzýnýn deðiþtiðini de görebiliyoruz. ABD, Rusya ile NATO; karþý karþýya gelsin istemiyor. Çünkü böyle bir durumda, NATO üyeleri arasýnda ciddi çatlak oluþacaðý açýktýr. Bu külfeti ABD'de, tek baþýna üzerine almak niyetinde deðil.
Tabii Türkiye'nin süreci yönetim tarzý da, alternatif merkezin oluþumunu saðladý ve bu durumdan vazife çýkarma peþinde olan Macron gibi sýð siyasetçiler için; dehþet verici durumdur. Avrupa'dan Rusya'ya yaptýrým taleplerine yönelik farklý seslerin çýkmasý ise, yeni dönemde daha fazla "savaþa dur" seslerinin çýkacaðýna dair, bize fikir vermektedir.
Rusya tüm gücüyle savaþýn durmasýný saðlamaya çalýþýyor. Herson'dan çýkýþýn arka planýna iyi bakmamýz gerekiyor.
Rusya "geri çekiliyor" veya "kaybediyor" gibi propaganda söylemlerine deðil, sahaya iyi bakmak ve orta vadede dünyada þekillenecek yeni sürecin Rusya açýsýndan nasýl þekilleneceðine dikkat etmekte yarar vardýr.
ABD bu savaþýn çýkmasýný istedi ve bu savaþ çýktý. Rusya bu süreci iyi "okudu" ve "düelloyu" kabul etti. Ukrayna, Zelenski ekibiyle bu savaþýn "tarafý" olma konusunda "söz" verdi ve "süreç" baþladý. Polonya ise, sürecin "ilham" verici tarafý. Ukrayna topraklarýna "çökmek" isteyen taraflardan da biri.
Polonya'nýn, Ukrayna hattýnda, giderek kýþkýrtýcý yöntemlere baþvuracaðý açýktýr. Tabii Rusya'nýn, kendisine yönelik "yok edilme" planýna asla "seyirci" kalmayacaðýný en iyi bilen ise; ABD'dir.
Þimdi söylemlere iyi bakalým. Rusya ve ABD istihbarat baþkanlarýnýn Ankara'da görüþmesinden nasýl bir sonuç çýktýðýný anlamamýz için, ABD resimlerinin konuþma metinlerine bakmamýz gerekiyor .
Önemli olan detaylar G-20 ve Ankara görüþmesi sonrasý söylemlerde saklý.
Sanýrým Polonya'ya "roket saldýrýsý" beyanýna özellikle ABD'den anýnda gösterilen refleks; Ankara'da Rus Amerikan "istihbarat" direktörlerinin görüþmesinin arka planýna ýþýk tutmaktadýr.