Süt izni, 4857 sayýlý Ýþ Kanunu'nun 74'üncü maddesinde hüküm altýna alýnmýþtýr.
"Kadýn iþçilere bir yaþýndan küçük çocuklarýný emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasýnda ve kaça bölünerek kullanýlacaðýný iþçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalýþma süresinden sayýlýr."
Dolayýsýyla kadýn iþçilerin çocuklarý bir yaþýna gelene kadar günde 1 saat 30 dakika süt izinleri bulunmaktadýr.
Diðer yandan 4857 sayýlý Ýþ Kanunu'nun 14'üncü maddesinde uzaktan çalýþma olgusu hüküm altýndadýr.
Hüküm uyarýnca uzaktan çalýþma; iþçinin, iþveren tarafýndan oluþturulan iþ organizasyonu kapsamýnda iþ görme edimini evinde ya da teknolojik iletiþim araçlarý ile iþyeri dýþýnda yerine getirmesi esasýna dayalý ve yazýlý olarak kurulan iþ iliþkisidir.
Ek olarak uzaktan çalýþmada iþçiler, esaslý neden olmadýkça salt iþ sözleþmesinin niteliðinden ötürü emsal iþçiye göre farklý iþleme tabi tutulamazlar.
Bu bilgiler ýþýðýnda uzaktan çalýþan kadýn çalýþanýn da süt izni hakký bulunmaktadýr. Kadýn çalýþanýn uzaktan çalýþma yapýyor olmasý süt izni kullanmasýna engel bir husus deðildir.
Bu baðlamda kadýn çalýþan uzaktan çalýþma yapýyor olsa dahi günlük 1 saat 30 dakika süt izni kullanmalýdýr. Bu sürenin hangi saatler arasýnda olacaðý ve kaça bölünerek kullanýlacaðý bizzat kadýn çalýþan tarafýndan belirlenir ve bu günlük süre çalýþma süresinden sayýlýr.
Eðer iþverenler tarafýndan kadýn çalýþana süt izni verilmezse 4857 sayýlý Ýþ Kanunu'nun 74'üncü maddesine aykýrýlýk gündeme geleceðinden 14.739 TL idari para cezasý gündeme gelebilecektir.
Süt izni verilmemesinin yalnýzca idari para cezasý yaptýrýmý gündeme gelmemektedir. Eðer kadýn çalýþana süt izni verilmezse iþ sözleþmesini haklý nedenle feshetme yetkisine sahip olacaðýndan, kýdem tazminatýný alarak iþten ayrýlabilecektir.
Ek olarak, eðer kadýn çalýþan süt izni kullanmayýp çalýþtýrýlýrsa Yargýtay uygulamalarýnda %50 zamlý ücret ödenmesi gerektiði ifade edilmektedir. Zamlý ücret esasen süt izninde çalýþmanýn yasak çalýþma olmasýndan kaynaklanmaktadýr.
Yargýtay 9. Hukuk Dairesi'nin örnek kararýnda, "...Ýþçinin süt izni kullanmasý gerektiði halde bu iznin kullandýrýlmamasý durumunda, kullandýrýlmayan sürenin tespiti ile %50 zamlý ücret üzerinden hesaplama yapýlmasý gerektiðinin kabulünün Anayasanýn 50/2. maddesine ve amaçsal yorum benimsemek suretiyle 4857 sayýlý kanunun ruhuna daha uygun düþeceði..." ifade edilmektedir (Yargýtay 9. H.D. 25.07.2017 Tarih, 2017/16933 E., 2017/19050 K.).
Nihayetinde kadýn çalýþan uzaktan çalýþma yürütüyor olsa da süt izni kullanmalýdýr.
Ýþçinin süt izni kullanmayacaðýna dair talebi uygun deðildir, mutlaka günlük 1 saat 30 dakika süt izni verilmelidir. Aksi durumda idari para cezasý ve diðer yaptýrýmlarýn gündeme gelmesi söz konusu olacaktýr.