Ýþ yeri devri

Çalýþanlar iþlerini, görevlerini iþ yerinde veya gösterdiði yerde yapabildiði gibi uzaktan/evden de çalýþabilmektedir. Ýþ yerlerinin zaman zaman farklý iþverene devredilmesi gündeme gelebilmektedir.

Ýþ yerinin veya bir bölümünün devri, 4857 sayýlý Ýþ Kanunu'nun 6'ncý maddesinde hüküm altýna alýnmýþtýr.

Ýþ yeri devrinin, iþ yerinin tamamýnýn veya iþ yerinin yalnýzca bir bölümünün hukuki olarak baþka birine devredilmesi olarak tanýmlanmasý mümkündür.

Ýþ yeri devrinin bir hukuki iþleme dayalý olarak yapýlmasý gerekmektedir. Devir iþlemi, satýþ, baðýþlama, trampa, kiralama, þirketleþmeye gidilmesi ve benzeri þekillerde meydana gelebilir.

Devralan tarafýn daha öncesinde bir iþ yerine sahip olmasý veya iþveren olmasý aranmaz.

"Ýþ yeri veya iþ yerinin bir bölümü hukukî bir iþleme dayalý olarak baþka birine devredildiðinde, devir tarihinde iþ yerinde veya bir bölümünde mevcut olan iþ sözleþmeleri bütün hak ve borçlarý ile birlikte devralana geçer." hükmü incelendiðinde iþveren kavramýnýn kullanýlmadýðý, bunun yerine "baþka biri" ifadesinin tercih edildiði görülmektedir.

Devir iþlemi gerçekleþtiðinde, iþyerinin tamamýný veya bir bölümünde, iþ sözleþmesi devam eden iþçilerin iþ sözleþmeleri devralana geçecektir.

Bir iþ yerinin devri, daha geniþ ifadeyle; iþyerinin, baþka iþverene geçmesi veya iþverenin deðiþmesi, iþ iliþkisini çok yönlü etkilemektedir.

Bu etkilerin baþýnda, iþverenin deðiþmesi halinde iþ iliþkisinin sona erip ermeyeceði gelmektedir.

Ýþçi ve iþveren arasýnda yapýlmýþ olan yazýlý iþ sözleþmesinden doðan tüm yükümlülükler devralan iþverene geçeceðinden iþ sözleþmesi taraflarý baðlamaya devam edecektir.

Örneðin, iþ sözleþmesinde öngörülen ikramiye ödeme, ücret artýþý yapma gibi yükümlülükler ve cezai þart ödemeye dair hükümler devir sonrasýnda da devralan iþvereni ilgilendirecektir.

Ýþ yerinin devredilmesiyle, devirden önce doðmuþ olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan iþveren birlikte (müteselsil) sorumludurlar. Ancak bu yükümlülüklerden devreden iþverenin sorumluluðu devir tarihinden itibaren iki yýl sonra sona erecektir.

Ýþ yerinin devri ile birlikte devir tarihinde devreden iþverenle iþçiler arasýnda var olan tüm iþ sözleþmeleri devralan iþverene geçecektir. Bu iþlem için taraflarýn herhangi bir karar almalarýna gerek bulunmamaktadýr.

Devreden iþveren ile devralan iþverenin iþ sözleþmelerinin devrolmayacaðý yönünde anlaþmalarý geçerli olmayacaktýr.

Taraflar iþ sözleþmesinin devralan iþverene geçmemesi için, devir öncesinde iþ iliþkisinin devir iþleminden önce sonlandýrýlmasý gerekir.

Buna karþýn, devreden veya devralan iþveren iþ sözleþmesini sýrf iþyerinin veya iþ yerinin bir bölümünün devrinden dolayý feshedemez ve devir iþçi yönünden fesih için haklý sebep oluþturmaz.

Devreden veya devralan iþverenin ekonomik ve teknolojik sebeplerin yahut iþ organizasyonu deðiþikliðinin gerekli kýldýðý fesih haklarýyla beraber, iþçi ve iþverenlerin haklý sebeplerden derhal fesih yetkilerinin saklý kaldýðý unutulmamalýdýr.