Sevil NURÝYEVA ÝSMAYILOV
Sevil NURÝYEVA ÝSMAYILOV
Tüm Yazýlarý

Yara aldýkça agresifleþen Rusya

Peki, bu agresifliðin olumsuz yansýmasý olur mu?

Evet olur! Rusya yara aldýkça daha da hasýmlaþan yapýya sahiptir. Ve giderek dozajý artýracak huya sahiptir. Muhalif bloger Navalny’in zehirlenmesi iddiasý dahil, kendisine ve Putin’e yönelik tüm operasyonlara karþý koymaktan vazgeçmeyen yapý ile karþýmýzda.

Putin’in, özellikle Belarus Baþkaný Lukaþenko’nun söz verip, sözünü tutamayýþý ile iç politikadaki bazý deðiþikliklere gitmesi, neticede bize daha agresif siyaset profili benimsemiþ Rusya modeli gösterecektir. Tabii bunu yaparken denge unsurlarýný da göz ardý etmeyecek.

Türk Ordusunun, Azerbaycan Ordusu ile ortak tatbikatýnýn sonucu, toplumdaki yansýmalara kulak veren Rusya’nýn askeri gemi ile Bakü sýnýrlarýna yaklaþmasý, tabii ki bir provokasyon deðildir. Çünkü önceden planlý anlaþmanýn yansýmasý idi. Lakin zamanlamaya bakýldýðýnda, burada mesaj içeriðini açýk görebiliyoruz.

Doðu Avrupa tarafýndan kapýsýna dayanan yeni rüzgârlara Kafkasya eklenmesi, Rusya açýsýndan hoþ durum deðildir. Ermenistan, Belarus, Ukrayna vazgeçilmezidir.

Türkiye’nin ciddi siyasi varlýk göstermesi, zamanlama açýsýndan manidar oldu. Bu konjonktürel durumu lehimize dönüþtürebilmek, baþlý baþýna siyaset ilmine Ustalýk Belgesi almaktýr.

Rusya içine kadar inmiþ Çin tehdidini þimdilik göz ardý ediyor gözükse de, ileride baþýnýn belasý durumunun farkýnda olmamýþ deðildir. Lakin çevrelemede çemberin esas konturlarýna bakýldýðýnda Ýngiltere’yi görüyor olmasý, Rusya’nýn daha da agresifleþtirmekte. Çünkü “Çin” demek, biraz “Ýngiltere siyaset anlayýþý” demek olmuyor mu? Peki bu durumda Çin’in Rusya içinde bu kadar yaygýnlaþmasý, “esas kimin yaygýnlaþmasý anlamýný taþýyor” sorusuna, Moskova muhakkak cevap arýyordur.

Avrupa tarafýndan Polonya üzerinden Rusya aleyhinde geliþtirilen stratejiler, ayrýca Soros’un kendine has hamleleri bize açýktan þunu anlatmakta, Putin hedefte!

Kendi ülkesi açýsýndan bakýldýðýnda “güçlü Rusya” hedefli bir Putin profilini görmeliyiz. Anlaþýlan iþte böyle bir Rusya arzusunun önünü kesen Ýngiliz aklý devrede.

Ve tabii ki Rusya, Çin’deki Müslüman gruplarýn desteklendiði odaklara bakýldýðýnda da, bir çoðu konularda olduðu gibi Anglo Sakson Ýttifakýn rengini görmemek mümkün deðil. Suudi ve BAE birlikteliði ile Rusya içindeki Müslüman üzerine çalýþmalarý da göz ardý etmemekte yarar vardýr. Gerçi bir çoðu Rusya’da siyasiler, bu nedenle Ýran üzerinden Þii yayýlmacýlýðý daha fazla benimsemiþ gözüküyordu. Lakin içindeki Müslümanlara heves eden Suudi ile oynama kararýna gelen Rusya’nýn da esas gayesi, kendilerinin tanýmý olan Anglo Sakson Ýttifaký zayýflatmaktýr. Amerika ile anlaþmaya varmak istemesinin altýndaki istek de budur. Ýngiltere’yi “ezeli düþman” olarak benimsemesi ise Ýngiltere’nin, Rusya’nýn haritada fazla olarak görmesi ile alakalý olabilir mi acaba?

Evet, Rusya bu kadar fazla baský ile yumuþatýlacak zannediliyor galiba. Lakin Rusya’nýn doðasý, havasý, insan yapýsý üst üste konulduðunda agresifliðe tepkisinin, agresif olacaðý açýktýr.

O sebeple Rusya ile iliþkilere bakýldýðýnda, her þeyi a’dan z’ye düþünme zorunluluðu vardýr. Etki alanlarýna, ilgi alanýndaki varlýðýna ve ordu savaþ anlayýþýna bakýlmasý þarttýr.

Karþýmýzda, yeniden küresel sahneye talipliði ile çýkan Rusya vardýr! Tabii ki þartlar farklý. Rusya her istediðini yapacak ortama ve güce sahip deðildir. Lakin þimdiki dönemde ortak yol bulmak, kavga etmekten daha mantýklýdýr.