Yatan hastanýn duasý

Bir yakýnýnýz hasta olduðunda çok daha iyi anlýyorsunuz, doktorundan hemþiresine, ambulans þoföründen hasta bakýcýsýna kadar saðlýk çalýþanlarýnýn ne kadar kýymetli bir iþ yaptýðýný. Minnetinizi ifade edecek cümle bulamýyorsunuz, sadece ettiðiniz hayýr dua ve teskin tatmin ediyor sizi.

Doktorlarýn zorlu ve upuzun bir eðitim sürecinin ardýndan 7/24 caný yanan insanlarla, hasta adýna korkan, telaþa kapýlan hasta yakýnlarýyla muhatap olmalarý çok etkiler beni. Bir tür fedakârlýktýr çünkü bu.

Doktorsanýz bir yandan herkes gibi hayatýn neþesini, hafifliðini yaþar; öte yandan insan bedeninin aðýrlýðýný, naifliðini, ona acý verdiðini, son nefeste bedenden canýn çekiliverdiðini görürsünüz. Bütün bunlar olurken hayat devam eder ve siz hayatla ölüm arasýndaki sarkaçta tüm bunlara hem tanýksýnýzdýr hem hekim.

Bu gibi þeyler doktorlara duyduðum saygýyý ve minneti artýrýyor. Üstelik ülkenin en zeki, en disiplinli gençlerinin bu zorlu zahmetli alana yöneliyor olmasý daha duygulandýrýyor beni. Onlar ve aileleri adýna gurur verici bir seçim.

Ayný emek ve minnet diðer saðlýk çalýþanlarý için de geçerli. Büyük bir özveriyle çalýþýyorlar. Bizim çaresiz kaldýðýmýz yerde onlarýn þifalý merhametli elleri deðiyor hastalarýmýza.

Allah razý olsun hepsinden.

Uzaktan saðlýk hizmeti bir devrimdir

Saðlýk Bakaný Fahrettin Koca dünyayý sarsan Covid-19 virüsüne karþý zorlu bir süreci yönetirken bir yandan da saðlýk hizmetlerinde iyileþtirmeler yapýyor.

Geçen hafta hayata geçtiðini açýkladýðý "uzaktan saðlýk hizmeti" bunlardan biri. Anladýðým kadarýyla bu sayede hasta hastaneye gitmeden teknolojinin imkânlarýyla evden muayene olacak. Her hastane deðil uygun teknolojik alt yapýsýný saðlayan hastaneler bu hizmeti sunabilecek. Muhtemelen hafif seyreden durumlarda muayene olmak, teþhisi konulmuþ hastalýklarýn takibini yapmak, e-reçete yazdýrmak, rapor almak için kullanýlacaktýr.

Özellikle pandemi ortamýnda hastaneye gitmekten çekinen ya da hastaneye giderek zaman kaybetmek istemeyenler için.

Yatan hastaya evde rapor

Ama sözü asýl getirmek istediðim yer þurasý:

Yeni düzenlemeye göre bundan böyle yataða-cihaza baðýmlý yetiþkin ve çocuk hastalarýn saðlýk raporu almak için hastaneye gitmesine gerek kalmayacak. Ýstedikleri rapor evlerinde düzenlenecek. Ýlaç, mama, bez ve týbbi cihazlarý evlerinden çýkmadan almalarý saðlanacak.

Pilot uygulama Bilecik, Sinop ve Tunceli'de baþlamýþ. Ýnþallah pilot illerde baþarýlý olur ve bir an önce ülke genelinde yaygýnlaþýr.

Yataða baðlý hastalarýn evde bakýmý da hastaneye taþýnmasý da hem hasta hem hasta yakýný için hayli zor ve eziyetli, insanýn gönlünü ezen bir iþ. Hiç deðilse prosedürle ilgili iþlerin evde, hastayý hýrpalamadan yapýlmasý minnetle kabul edilecek bir hizmettir.

Devletin 65 yaþýný doldurmuþ muhtaç, güçsüz ve kimsesiz vatandaþlarýna ve yataða baðýmlý yaþayan kiþiye bakan hasta yakýnlarýna da maaþ ödediðini hatýrlatarak baðlayayým sözümü. Bunlar sosyal devletler için önemli hizmetlerdir. Allah devletimize zeval vermesin.

Þunu da duyurmuþ olayým son olarak. Dün duydum ki böbrek yetmezliði yaþayan hastalarýn diyalize girmek için evden hastaneye, diyaliz merkezine taþýnmasýna gerek kalmamýþ artýk. Evde diyaliz dönemi baþlamýþ ve bu sayede hasta hem eziyetten hem zaman kaybýndan hem de ilaç masrafýndan kurtulabiliyormuþ.

Saðlýk hizmetlerinde Türkiye'ye çað atlatan Cumhurbaþkaný Erdoðan'a, Saðlýk Bakaný Fahrettin Koca'ya, önceki saðlýk bakanlarýmýza ve emeði geçen herkese yürekten teþekkür ediyorum. Allah razý olsun.

Medyanýn saðlýk yayýnlarý yetersiz

Ve bir meslektaþ uyarýsý: Haber kanallarýmýz akþam saatlerini birbirini tekrar eden kýsýr tartýþmalarla harcamak, eðlence kanallarýmýz gündüz saatlerini kriminal ve marjinal vakalarla doldurmak yerine bu tür umut veren taze haberlerle deðerlendirse çok daha faydalý bir yayýncýlýk yapmýþ olurdu.

Türkiye pek çok alanda önemli atýlýmlar yatýrýmlar yapýyor ama bunlar ekranlara neredeyse hiç yansýmýyor. Var olan saðlýk haberleri rutin taný-tedavi programlarý. Onlarýn da önemli bir kýsmý estetik ve saðlýklý beslenmeyle ilgili zaten. Bunlar da olmalý elbette ama güncel saðlýk hizmetleri hakkýnda daha fazla bilgi vermek medyanýn görevi olmalý.

Ekranlarýmýz gerçeði yamultan umut kýrýcý, toplum olarak kendimize ve birbirimize sevgimizi, saygýmýzý, tahammülümüzü zorlayan yayýnlarla dolu (ki hepimiz býktýk bunlardan).