Ýstanbul Ataþehir'deki Özel Bayýndýr Hastanesi yoðun bakýmýnda yatan 79 yaþýndaki annemiz Nermin Zeren'e yapýlanlarý izlemek hepimizi þok etti. Kanýmýz dondu, içimiz öfkeyle doldu.
Yaþlý ve yatalak bir kadýna yapýlanýn adý zulümdür çünkü. Ýþkencedir.
Olayýn ortaya çýkmasýnýn ardýndan faaliyeti durdurulan Bayýndýr Hastanesi'nin eski çalýþanlarýndan olan ve yoðun bakým ünitesindeki rezalete, insanlýk dýþý pisliðe dair yaþananlarý aktaran Murat Yýldýrým'a büyük bir teþekkür borçluyuz.
Bizi olasý ve yakýn bir gerçeðe uyandýrdýðý, düþünmeye, fikretmeye, tedbir almaya zorladýðý için borçluyuz.
Çünkü düþünün.
Sürekli yatan, bir yanýndan bir yanýna yardým almadan dönemeyen, belki kendi baþýna kýmýldayamayan, kiþisel ihtiyaçlarýný ve kiþisel hijyenini kendisi saðlayamayan bir hastaya yapýlanlar bu kadarla sýnýrlý kalmýþ mýdýr sizce?
Emanetimize, narin annemize, kýymetli büyüðümüze sadece para fýrlatýp hakaret ederek eziyet etmekte yetinmiþ midir bu caniler?
Hayýr bence...
Hayýr.
Maalesef banyosunu yaptýrýrken, yemeðini yedirirken, giydirirken, hijyen bakýmýný verirken daha beterini yapmýþlardýr. Bu vicdansýzlýk orada kalmamýþtýr çünkü.
Ýhmalden dolayý hayatýný kaybeden hastalar olduðunu, ailelere gerçek dýþý bilgiler verildiðini de söylemiþ zaten Murat Yýldýrým. Eminim öyledir.
Lütfen daha fazla vakit kaybetmeden bu konu üzerine düþünelim.
Yaþlý nüfusumuz artýyor, demans hastalarýnýn sayýsý artýyor, onlarýn bakýmýný ve tedavisini nasýl vereceðimiz konusunu düþünmeli ve hastanelerde, yaþlý bakým merkezlerinde, evde bakým hizmetlerinde nasýl bir iyileþtirme yapýlacaðýný konuþmalýyýz.
Hem fiziki þartlarý hazýrlamalý hem vicdan sahibi uzmanlar yetiþtirmeliyiz.
Ben aklýma gelenleri þöyle not ettim.
1) Yaþlý ve engelli bakýmýyla ilgili devletin verdiði maddi desteðe mutlaka manevi destek kalemleri de eklenmeli.
2) Yaþlýlarýn bakýmý çok gerekmedikçe profesyonellere terk edilmemeli, yaþlýlar toplumdan ve ailelerinden soyutlanmamalý. Aksi bizim inancýmýza geleneðimize fikrimize ve tezlerimize aykýrý olur. Bu açýdan artan yaþlý nüfusun bakýmý, saðlýklý yaþlanma, yaþlýlarla bir arada yaþama konularýna hazýrlanmalýyýz.
3) Annemin hastalýðý döneminde gördüm ki yaþlý /hasta bakýmý konusunda büyük açýk var. Hasta bakýcýsý yetiþtirmek; var olanlara profesyonel teknikler öðretmek; yoðun bakým ünitesi, doktoru hemþiresi hastabakýcýsý olan yaþlý bakým evlerinin sayýsýný artýrmak;
4) Ailelerin kapý komþusu olacaðý ayný katta 3+1 yanýnda 1+1 dairelerin de olacaðý konutlar inþa etmek;
5) Yaþlý bakým evlerinde dileyenler için süit oda gibi aile odalarý yapmak;
6) Devletin yaþlý bakýmýnda ücretsiz karþýlayabileceði kalemleri artýrmak;
7) Hasta yakýnlarýna hasta bakýmýyla ilgili ücretsiz dersler vermek;
8) Þehir planlarýmýzý, kaldýrýmlarý, merdivenleri yaþlý ve özürlü vatandaþlarýmýzýn iþini kolaylaþtýracak þekilde gözden geçirmek...
Özetle alzheimer, demans, beyin sisi hastalýklarý çok arttý, Covid-19 etkisiyle belki daha da artacak.
Öngörülü olmalý, tedbir almalýyýz.