Krizlerin baþlangýç "noktasýna", "söylemlerine" ve söylemlerin "zamanlamasýna" iyi bakýlýrsa; aradaki "benzerliklerin" dikkat çektiði görülecektir...
Ukrayna-Rusya arasýndaki "gerilim" serüveni, hiç kuþkusuz ki; farklý içerik ve tarihsel süreci de barýndýrmaktadýr. Tarihi arka plan konusunda benzerlik söz konusu deðildir. Lakin günümüzde siyasi tarih hikâyesi içeriði üretilirken; kýrýlma noktalarý üzerine "senaryolarla" dolu olduðunu da unutmamak gerekir.
Kriz ve lokal savaþlarýn "merkezinin" Avrupa'ya çekilmesi "manidar" olmalý. Irkçýlýk söylemleri ile paralel tarihsel derinlikte husumet yaþayan komþular ve halklar arasýnda; yeniden kriz üretmek için fazla çabaya gerek kalmýyor.
Türkiye'nin, Suriye sýnýrlarýnda kurguladýðý güvenlik politikasý ve sýnýr ötesi operasyon hedefleri ile, Yunanistan'dan çýkan kriz içerikli sesleri ayný karede okuyoruz.
Türkiye'nin güney sýnýrlarý ile ilgili ABD ve eksenindeki ittifakýn planlarý ne olmalý ki, Yunanistan üzerinden "yeni kriz oluþturma hevesi" meydana çýkmýþ olsun?
ABD neden yeni kriz merkezleri üretmeye ve lokal savaþlarý beslemeye bu kadar hevesli?
Irkçý eylem ve söylemlerin de çýkýþ noktalarýna iyi bakmamýz gerekiyor. Çünkü hiç kuþkusuz yeni sürecin "mayýnlý" alanlarýdýr ve "kullanýþlý enstrümanlarýdýr".
Ýster Türkiye içinde yüksek sesle dillendirilen ýrkçý söylemler, isterse de genelde dünyada yaygýnlaþan yabancý düþmanlýðý baþlýklý meseleler; Avrupa merkezli karþýmýza çýkmakta.
Dikkat ederseniz göç ve mülteci konularýna Türkiye'nin tezleri içerisinde, Avrupa'nýn verdiði sözleri tutamamasý konusu da var. Burada en büyük eleþtiriyi Türkiye, Almanya merkezli AB'ye yöneltiyordu. Ve yine dikkat ederseniz; Türkiye'nin içerisinden mülteci düþmanlýðý içeren siyasi söylemler, gelenleri geri gönderme tehditi ile harmanlandý.
Tabii uluslararasý "medya" ve yapýlan "algý" baþlý baþýna enstrümandýr. Lakin burada esas meselenin büyük hamleleri önlemek için, "küçük tepeciklerle" Türkiye'nin engellere takýlmasý istendiðini de görmezden gelemeyiz.
Yunanistan üzerinden yeni kriz çatýþma ortamý oluþturma gayreti ile, Ukrayna üzerinden çýkarýlan lokal savaþ arasýnda görülebilen "baðý" iyi okumamýz gerekiyor.
Tabii süreci doðru yönetebilmek önemli kabiliyettir. Türkiye bu konuda "siyasi ustalýk" numunesi olarak karþýmýzda. Lakin "Suriye" ve "Yunanistan" konulu meseleleri, ABD ve Ýngiltere ekseninde deðerlendirirsek; burada Türkiye konusunda ayný tek fikir meydana çýkmayacaðý açýktýr. Bu ise Türkiye'nin süreci yönetebilmesi açýsýndan önemli malzemedir.