11 Eylül

2000'lerde Orta Doðu'daki II. Ýntifada yaþanýrken, tüm dünyada paradigma deðiþikliðine yol açan 11 Eylül Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a yönelik terör saldýrýlarý, bölgedeki durumun þekillenmesinde önemlidir. 11 Eylül'ün sorumlusu ilan edilen El-Kaide'nin, saldýrýlara bulduðu meþru zemin Filistin'de yaþananlardý. Diðer taraftan terörizme karþý küresel mücadele, terör faaliyetlerinin her zaman gündemde olduðu Orta Doðu'da Ýsrail'in kendini savunmasýný kolaylaþtýracaðý da düþünülüyordu.

Burada Ýsrail-Filistin barýþ sürecindeki 2 temel yaklaþýmdan bahsetmek gerekir. Bunlar barýþ için toprak (land-for-peace) ve barýþ için güç (power-for-peace). Ýlki barýþýn topraklardan çekilmeyle saðlanacaðýna dayanýr ve ABD Baþkaný Bush'un Ýsrail'in topraklardan çekilmesini istemesi bu politikanýn gündemde olduðunu gösterir. 26 Eylül 2001 tarihinde Þimon Peres ve Yaser Arafat'ýn ateþkes ve ortak güvenlik faaliyetlerine yeniden baþlamak yönünde anlaþmýþtýr.

28 Eylül'de de, ABD'nin Orta Doðu'daki geliþmelerin bir sonucu olarak ve bundan sonrasýnda þekillenmesinde etkisi olan Ürdün ile Serbest Ticaret Anlaþmasý imzalanmýþtýr. Eylül ayýnda ayrýca Orta Doðu dörtlüsü -ABD, AB, Rusya ve BM-, ilk gayriresmî toplantýsýný gerçekleþtirmiþtir. 17 Ekim'de bu kez Ýsrail tarafýndan bir liderin suikasti gerçekleþmiþ ve Ýsrail Turizm Bakaný Rehavam Ze'evi Filistin Halk Kurtuluþ Cephesi tarafýndan öldürülmüþtür.

10 Kasým tarihinde Bush, Birleþmiþ Milletler Genel Kurulu'nda, Suudi Kralý'na mektubunda ifade ettiði gibi, Güvenlik Konseyi kararlarýnda belirtilen þekilde Filistin Devleti kurulmasý çaðrýsý yapmýþ; 19 Kasým'da da ABD Dýþiþleri Bakaný Colin Powell iki devletten söz etmiþtir. Bu süreç devam ederken, 2 Aralýk tarihinde Kudüs ve Hayfa'da 26 sivilin ölümüne yol açan intihar saldýrýsý gerçekleþmesi sonrasýnda 3 Aralýk'ta Arafat'ýn Ramallah'taki karargâhý Ýsrailli helikopterler tarafýndan vurulmuþtur. Ýsrail-Filistin barýþ süreci tarihi boyunca olumlu geliþmelerin yaþandýðý dönemlerde, sürece engel olacak türde bu tarz giriþimlere rastlanýlýr.