Yargýtay, 28 Þubat cuntasýnýn askeri kanadýnýn lider kadrosu hakkýnda verilen müebbet hapis cezalarýný onadý.
Ankara 5. Aðýr Ceza Mahkemesi 21 sanýðý, "Türkiye Cumhuriyeti icra heyeti vekilleri heyetini cebren ýskat veya vazife görmekten cebren men etmek" suçundan müebbet hapis cezasýna mahkûm etmiþti. Yargýtay 3. Ceza Dairesi 21 müebbet cezasýndan 14'ünü onadý. Diðer sanýklar hakkýndaki müebbet cezalarýný, sanýklarýn suça yardým kapsamýnda yargýlanmalarý gerektiðine karar verip bozdu.
Müebbet hapis cezalarý onanan 28 Þubat cuntasýnýn askeri kanadýnda yer alan isimler þunlar: Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doðan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakký Kýlýnç, Ýdris Koralp, Ýlhan Kýlýç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yýldýrým Türker.
Yargýtay 3. Ceza Dairesi ayný dosyadan yargýlanan bazý sanýklar hakkýnda verilen zaman aþýmý kararlarýný da bozdu.
28 Þubat cuntasýnýn askeri kanadýnýn lider kadrosu hakkýnda verilen müebbet hapis cezalarýnýn onanmasý, 28 Þubat'ýn bir darbe olarak hukuken tescillenmesidir. "28 Þubat darbe midir, deðil midir" tartýþmalarýna hukuken nokta konmuþtur: 28 Þubat bir darbedir!
Zaten toplum nazarýnda 28 Þubat'ýn adý ilk gün konmuþtu: Darbe.
Toplumun temsilcileri de 2012 senesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kurduklarý "Darbe ve Muhtýralarý Araþtýrma Komisyonu"nun raporunda 28 Þubat'ýn darbe olduðunu oybirliðiyle yazmýþlardý.
28 Þubat cuntasýndan hukuken hesap sorulmasýnýn yolunu açmak için geçilmesi gereken bir süreç vardý. Bu süreç, 3 gün önce Yargýtay'daki onamayla tamamlanmýþ oldu.
Dikkat: Mezkûr kararla 28 Þubat cuntasýndan hesap sorulmadý, hesap sormanýn yolu açýldý!
Takdir edersiniz ki, birkaç subaya müebbet hapis cezasý vererek 28 Þubat cuntasýndan hesap sorulmuþ olmuyor. Dosyanýn rafa kaldýrýlmasý için, cuntanýn tüm unsurlarý yargýlanmalý. Cuntanýn sadece askeri kanadýný yargýlayýp medya, finans gibi cuntanýn diðer unsurlarýný yargýlamamak toplumda adalete olan güveni zedeler. Mâþerî vicdan, tedavisi mümkün olmayan yara alýr.
28 Þubat cuntasýnda kimlerin yer aldýðý, cuntadaki görevleri, darbe sürecinde iþledikleri cürümler isim isim, fiil fiil bellidir. Çok derin soruþturmaya girmeden sadece 28 Þubat cuntasýnýn medya arþivi taransa kâfidir; parmak izlerine varýncaya kadar tüm deliller suç mahallinde hâlâ durmakta!
28 Þubat cuntasýndaki görevini köþesinde, "Kendime yeni bir iþ buldum. Bundan böyle kýlýk kýyafet kanununa aykýrý olarak dolaþanlarý, kolundan tuttuðum gibi karakola götüreceðim. Evlerini polise göstereceðim. Otomobilde görürsem plakalarýný alýp bildireceðim. Yapýlan iþlemi savcýlýða kadar takip edeceðim. Yok yok, savcýlýkta da takip edeceðim." diye yazan gazeteci görünümündeki soysuzlardan hesap sorulmadan "28 Þubat'tan hesap sorduk" nasýl denilebilir?
Bu soysuzlar tabiî ki sokakta Müslüman Anadolu'nun evlatlarýnýn kolundan tutup polise teslim etmedi, edemedi; nerede onlarda o kolu tutacak yürek! Gazeteden, televizyondan ve radyodan hedef gösterdiler. Cuntanýn emniyet ve yargý unsurlarý da gereðini yaptý!..
Yahu soysuzlar kendilerini tâ o zaman ihbar etmiþler...