Abdülhamid Han'ýn tahttan indiriliþi!

Tarihimizin en büyük saygýsýzlýklarýndan biri Abdülhamid II. Han'ýn tahttan indiriliþi sýrasýnda yaþandý. Abdülhamid Han'a tahttan indiriliþini Milli Meclis adýna Koramiral Arif Hikmet Paþa, Dýraç Milletvekili Esat Paþa Toptani, Senatör Aram Efendi ve Selanik Milletvekili Emmanuel Karasu'dan oluþan 4 kiþilik heyet, 27 Nisan 1909'da Yýldýz Sarayý'nda bildirmiþti.

Arif Hikmet Paþa Gürcü asýllýydý, gençliðindeyse Sultan Hamid'in yaverleri arasýndaydý. Daha sonra Padiþah'ýn isteðiyle senato üyesi olmuþtu. Senato'da bu Arif Hikmet Paþa Abdülhamid Han'ýn birçok maddi manevi ihsanýndan yararlanmýþ, çok zengin olmuþtu.

Abdülhamid Han'a tahttan indirildiðini bildiren heyetin ikinci üyesi Esad Paþa Arnavut asýllýydý. Sultan Hamid tarafýndan jandarma erliðinden paþalýða yükseltilmiþti. Padiþahýn önüne çýktýklarýnda, heyetin önünde önce o konuþmuþ, her türlü saygý ve tören kurallarýný bir yana býrakarak:

"Millet seni hal'etti!" demiþtir.

Heyetin üçüncü üyesiyse bir Ermeni Katoliði idi. Hemen bütün Ermeni ayaklanmasýnda yer almýþ, her fýrsatta Padiþaha duyduðu nefretini dile getirmiþ ama Abdülhamid Han ona el sürmemiþti.

Heyetin dördüncü üyesi Selanik Milletvekili, Yahudi Emmanuel Karasu idi.

Tanýnmýþ bir Musevi aileden gelen ve Selanik'in ünlü avukatlarýndan olan Emmanuel Karasu, 1904'te Zürih'te yapýlan Siyonist Kongresinden sonra, Padiþahý özel olarak ziyaret etmiþti...

Padiþahýn tahttan indirildiðini bildiren heyette Emmanuel Karasu, bir Gürcü, bir Arnavut bir de Ermeni'nin bulunmasý rastlantý mýdýr? Yoksa Osmanlý Meclisi ve üst yönetiminin bir yansýmasýdýr.

Sultan Abdülhamid'in tahttan indirilmesiyle birlikte Osmanlý Devlet yönetimine de bir nokta konuyordu. Devlet-i Alini de ömrü sona eriyordu...