Yapýlmasý gereken yapýldý ve Ayasofya aslî hüviyetine kavuþtu, elhamdülillah!
Fatih Sultan Mehmed Han’ýn ümmete cami olarak vakfettiði Ayasofya, Cumhuriyet’i kuran kadro tarafýndan Batý’ya baðlýlýk göstergesi olarak müzeye çevrilmiþti. Niyetleri Ayasofya’yý kiliseye çevirmekti lâkin Ýbrahim Hakký Konyalý’nýn “minareler yýkýlýrsa Ayasofya tamamen çöker” raporu buna engel oldu. Minareli kilise olamayacaðý için müze yapmakla yetindiler. Bu bile mezkûr kadroyu Batý’ya baðlýlýk imtihanýndan geçirmeye yetti!
Ýstanbul’un fethinden itibaren cami olan ve Ýstanbul’un sahibi tarafýndan vakfedilen Ayasofya’nýn müze yapýlmasý az iþ deðildi; Batý, Fatih Sultan Mehmed Han’dan rövanþý almýþtý!..
Türkiye baðýmsýz bir ülke deniliyordu ama topraklarýndaki bir binanýn nasýl kullanýlacaðý hususunda tasarrufta bulunmak için gözü Batý’daydý, böyle bir baðýmsýzlýk olabilir miydi? Ýktidara geldiði günden beri Türkiye’yi dýþa baðýmlýlýktan kurtarmak için hamle üstüne hamle yapan Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn Ayasofya’yý aslî hüviyetine çevirme iradesi Anadolu’yu ruhen özgürleþtirme iradesidir. Sadece Ayasofya’nýn deðil baþta Anadolu’nun olmak üzere ümmeti tutsak eden zincirler kýrýlmýþtýr.
Ve bunun Müslüman Anadolu halkýnýn 15 Temmuz 2016’da yazdýðý destan gününe tevafuk etmesi de ayrý bir mânâ içeriyor.
Benim için Ayasofya ve 15 Temmuz’un bir arada anýlmasýnýn baþka bir mânâsý da var. Benim gibi küçük yaþta (15 yaþýnda) tutuklanan gönüldaþým Halil Kantarcý’nýn 1995 senesinde Ayasofya önünde gönüldaþlarýyla birlikte eylem yapmasýnýn ardýndan gözaltýna alýnýp tutuklanmasý. Eylem sebebi, Ayasofya’da yapýlacak dans gösterisine engel olmak. Nitekim oldular da. Halil’le hapishanede tanýþmamýz bu vesileyle oldu.
Halil’le baþlayan gönüldaþlýðýmýz bir ömür boyu sürdü. Evet, bir ömür boyu sürdü diyorum çünkü Halil Kantarcý 15 Temmuz gecesi iþgalciye direnirken þehid oldu. Halil nasýl ki 1995 senesinde hiçbir hesap yapmadan Ayasofya önüne gittiyse 15 Temmuz gecesi de 3 çocuðunu ve hanýmýný evde býrakýp iþgalcinin önüne çýktý.
Ayasofya için 10 yýlýný vermiþti vatan için ömrünü!..
Þehid Halil þehadetinden yaklaþýk 2 ay önce attýðý bir tweet vardý: “Güzel bir þey olsa da þöyle içten, kuvvetli bir tekbir getirsek.”
Halilim, þimdi tekbir getirme vaktidir; zincirler kýrýldý Ayasofya açýldý!
Allah-u ekber! Allah-u ekber! Allah-u ekber!