Arap Barýþ Planý

Filistin'de çatýþmalar ve Ýsrail'de deðiþen iç politik dengeler, Suudi Arabistan'ýn devreye girmesiyle 2002 yýlýnýn mart ayýnda ortaya konan Orta Doðu Barýþ Plânýna kadar herhangi bir geliþmenin oluþmasýný saðlayacak bir zemin oluþmasýna engel olmuþtur. Arap Barýþ Plâný olarak da geçen Plânýn öne çýkmasýnda, içeriðinden ziyade Suudi Arabistan'ýn süreçte aktif rol oynama yönündeki hareketliliði yatar. Kral Abdullah'ýn barýþ giriþimi, 17 Þubat 2002'de halka duyurulmuþtur.

12 Mart 2002 tarihli BM Güvenlik Konseyi'nin 1397 sayýlý kararý, Filistin Devleti kuruluþunu desteklemektedir. Yine geliþmelerin önünü kesmek için gerçekleþtirilen saldýrýlardan bir diðeri 27 Mart 2002 tarihinde HAMAS tarafýndan gerçekleþtirilmiþ ve bombalý saldýrý sonucu 30 Ýsrailli ölmüþtür. Zinni güvenlik çalýþma plâný Ýsrail tarafýndan kabul edilmiþ ancak Filistinliler kabul etmemiþtir.

Yol haritasý, yapýlan birkaç deðiþiklikle 28 Mart 2002'de Lübnan'ýn baþkenti Beyrut'ta gerçekleþtirilen Arap Birliði Zirvesi'nde onaylanmýþ ancak Lübnan'ýn topraklarýnda bulunan mültecilerin evlerine dönmeleri konusunda madde talep etmesi, Suriye'nin de Golan Tepeleri'nden çekilmenin Orta Doðu Barýþ Sürecinin þartý olduðunu öne sürmesiyle karþýlaþýlmýþtýr.

29 Mart 2002 tarihinde Ýsrail Ordusu, Koruyucu Kalkan Operasyonu baþlatarak Batý Þeria'yý yeniden iþgal etmiþ ve Arafat'ýn Ramallah'taki karargâhýný kuþatmýþtýr. ABD devreye girerek Dýþiþleri Bakaný Powell, Arafat ile Ramallah'ta görüþmüþ, ancak görüþmeden þiddetin sona erdirilmesi ve müzakerelere dönülmesi sonucu alýnamamýþtýr. ABD ve BM'nin araya girmesi sonucu 2 Mayýs 2002'de Arafat'ýn karargâhý etrafýndaki kuþatma kalkmýþtýr.