Aþýnýn zorunlu deðil fakat zorlayýcý olmasý gerektiði yönünde, pandeminin baþýndan bu yana onlarca yazý yazdým. Hâlâ da ayný noktadayým.. Zorunlu deðil belki fakat zorlayýcý olmalý.. Çýkýp vatandaþ, "ya hu bununla bu kadar uðraþacaðýma olurum aþýmý biter gider" demeli..
**
Cumhurbaþkaný Erdoðan geçen gece A Haber'deki mülakatýnda açýk tavrýný bir kez daha söyledi; ".. ben aþýnýn zorunlu tutulmasýna karþýyým.." dedi.. Fakat toplumun bir bölümü de, aþý olmayanlarla ayný otobüse binmek ayný sinema salonunda film izlemek istemiyor.. Nitekim Saðlýk Bakanlýðý da bunun için ciddi bir hazýrlýk içinde.. Ýnsanlarýn topluca bulunduðu mekanlara giriþte iki doz aþý ya da Pcr testi zorunluluðu için bir çalýþma yapýlýyor.. Hayata geçirilebilir mi?.. Esasýnda geçirilebilir.. Dahasý aslýnda Dünya Saðlýk Örgütü bu konuda tam bir konsensüs saðlayamadýðý için daha fazlasý yapýlamýyor.. Yoksa tamamen zorunlu da olabilir aþý..
**
Bakýn bunu savunduðum için söylemiyorum. Ýdare bu yönde bir karar alabilir ve bu vakte kadar yükseltilen bütün tezler bir gecede çöp olur.. Onu hatýrlatýyorum.. "Saðlýk Bakanlýðý, nasýl olur da aþýyý zorunlu tutabilir?.. " Bir kez daha ve kalýn kalemle altýný çizerek ifade edeyim ki, benim tercihim bu deðil. Çünkü biliyorum, bu yazýmdan sonra benim için de; 'aþý olmayanlara dürbünlü tüfekle iðne fýrlatýn' dedi diye twitler atacaklar.. Deðil kardeþim deðil.. Ben zorunlu olmasý taraftarý deðilim.. Ama þunu hatýrlatayým ki bu ülkede bazý aþýlar zorunlu.. Doðru mu?.. Üstelik de týbbi açýdan üzerine yapýlan tartýþma çok daha büyük olmasýna raðmen zorunlu..
**
Doðumundan itibaren bebeklere, BCG, Difteri-Boðmaca-Tetanoz, Hepatit, Kýzamýk-Kabakulak-Kýzamýkçýk, Suçiçeði, Ýfluenza Tip B ve Pnömokok aþýsý zorunlu.. Bu aþýlarla ilgili dünyada devam eden bir tartýþma var biliyorsunuz.. Özellikle bebeklere uygulanan bazý aþýlarýn çocukluk döneminde otizme yol açtýðýna dair bir kanaat hakim.. Bu da bebeklik aþýlarýný tartýþmaya açýyor.. Çocuklarýna aþý yaptýrmayý reddeden aileler, aþýlarýn; otizm, MS, dikkat eksikliði ve hiperaktivite bozukluðuna yol açacaðýný söylüyor.. Ve özetle diyorlar ki; bebeklik çaðýnda çocuklarýmýzý bir takým kimyasallarla tanýþtýrmak istemiyoruz.. Elbette bunun bir bilimsel dayanaðý yok. Aþýlarla otizm arasýnda bir bað saptanmýþ deðil. Ama bu konu sürekli olarak ýsýtýlýyor.
**
Fakat aþýlarýn sonuç aldýðý ortada. Misal çocuk felci nedeniyle sakat kalmýþ insanlar olurdu. Etrafýnýzda görmüþsünüzdür.. Bugün yok. Ama hastalýk varlýðýný sürdürüyor. O yüzden aþýya devam.. Mesela, bizim kuþak hep kýzamýk olduk.. Bugün de var kýzamýk.. Ama çook hafif geçiyor.. Çok hafif fakat hâlâ var.. O halde aþýya devam.. Ama mesela Çiçek hastalýðý 40 sene önce bitmiþ.. Onun için aþý yapýlmýyor artýk..
**
Anlayacaðýnýz idare isterse aþýyý zorunlu hale getirebilir.. Ama baþta Cumhurbaþkaný'nýn iradesi olmak üzere kimsenin bu yönde bir talebi yok. Amma aþýnýn teþvik edilmesi için çeþitli zorlayýcý yollara baþvurulabilir.. Bunda da çok dikkatli olunmasý lazým.. Teþvik etmek yerine inatlaþmayý beraberinde getirebilir. Ýþte en son kýraathanelerin aldýðý karar. 'Aþýsý olmayan giremez'.. Þimdi kýraathane müþterisi derse ki; "16 aydýr satacaðýn bir bardak çayýn hayalini kurdun, þimdi bizi içeri almýyorsun, ben de gelmiyorum kardeþim"... Olur mu?.. Olur..
**
Çaresini yazýyorum. Aþý yaptýrmayanlara yasak deðil aþý yaptýranlara imtiyaz getirin.. Örneðin aþý olmayaný kýraathaneye almamak yerine, dükkaný seperatörle ikiye bölün, aþý olana ayrý salon verin.. Sinemada aþý olanlar için ayrý seans ya da salon.. Otobüste aþý olanlar için ayrý servis.. Restoranlarda, 'aþý olanlar içeride aþý olmayanlar bahçede' gibi bir düzenleme.. Ayrýmcýlýðý pozitif yönde yaparsak daha verimli bir sonuç alýrýz..