Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu, Haziran 2009'da tanýma ve askerden arýndýrma ilkelerine dayalý olarak Filistinlilerle 'barýþ' vizyonunu þu sözlerle dile getirmiþtir:
"Benim barýþ vizyonuma göre, bizim bu küçük topraðýmýzda, iki halk özgürce, yan yana, dostluk ve karþýlýklý saygýyla yaþayacaktýr. Her halk kendisine ait bayraða, ulusal marþa ve hükûmete sahip olacaktýr. Çatýþmayý sona erdirme yönünde temel ön koþul, Filistinlilerin Ýsrail'i Yahudi halkýnýn ulus devleti olarak açýkça, baðlayýcý ve kesin olarak tanýmasýdýr. Filistin kontrolü altýndaki topraklarýn Ýsrail için garanti edilmiþ güvenlik uygulamalarýyla askerden arýndýrýlmalýdýr. Bu iki koþulun yerine getirilmemesi durumunda, bir silahlý Filistin devletinin doðmasý ve Gazze'de olduðu gibi Yahudi devletine karþý bir baþka üs hâline gelmesi gibi gerçek bir tehlike doðacaktýr. Bir ekonomik barýþ, siyasal barýþýn yerini tutmaz, fakat ona ulaþýlmasý yolunda atýlmýþ önemli bir adým olacaktýr."
Orta Doðu Barýþ Süreci, "bisiklete binmeye"benzetilirse bisiklette pedal çevrilmediði anda düþüleceði ortadadýr. Ýsrail'in Gazze'ye Aralýk 2008'de gerçekleþtirdiði saldýrý sonucu 1.300 Filistinlinin ölümü, Ýsrail-Filistin barýþ sürecinin durmasýna sebep olmuþtu. Süreci tekrar iþlemesinde Rusya'nýn 2010 baþýnda Filistin lideri Mahmut Abbas, HAMAS siyasi lideri Halid Meþal ve Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu'yu aðýrlamasýnýn ardýndan Rusya Dýþiþleri Bakaný Sergey Lavrov, Ýsrail-Filistin sorununun çözümü için Birleþmiþ Milletler bünyesinde oluþturulan Orta Doðu Dörtlüsü (ABD, Rusya, AB ve BM) 19 Mart'ta Moskova'da toplanacaðýný açýklamýþtý.
Uluslararasý toplum Ýsrail'in iþgal ettiði bölgelerdeki yerleþim çalýþmalarýný dondurmasýný ve 2001 yýlýndan bu yana yapýlan inþaatlarýn da yýkýlmasýný isterken Ýsrail, 1967 savaþýnda iþgal ettiði Batý Þeria ve Doðu Kudüs'te yerleþim çalýþmalarýný sürdürüyordu. Görüþmelerin týkandýðý noktalar iþgalin sonlandýrýlamamasý, Ýsrail'in 1967 savaþýnda iþgal ettiði Batý Þeria ve Doðu Kudüs'teki yerleþim çalýþmalarýný sürdürmesiydi. Ýsrail gelecekte de yerleþim çalýþmalarýnýn süreceðini kaydederken, Filistin iþgal edilen topraklarda inþaat çalýþmalarý durdurulmadan masaya oturmalarýnýn mümkün olmadýðýný savunuyordu. Kasým 2009'da Netanyahu Batý Þeria'daki mesken çalýþmalarýn sýnýrlandýrýlabilir ama Doðu Kudüs için mümkün deðil demiþtir.