Bunu yapmayana ceza yaðacak!

Birkaç haftadýr dile getirdiðimiz Muhtasar Prim ve Hizmet Beyannamesi konusu esasen bütün iþletmeleri doðrudan etkileyecektir. Buna göre, SGK’ya yapýlan sigortalýlýk bildirimleri ile Gelir Ýdaresi Baþkanlýðýna yapýlan ücret gelir vergilerinin bildirimlerinin birleþtirilmesine iliþkin Muhtasar Prim ve Hizmet Beyannamesi “bir erteleme olmadýðý takdirde” 01.07.2020 tarihinden itibaren Türkiye genelinde tüm iþverenler için uygulamaya geçildi. 2020 Temmuz ayý MUHSGK beyannamesi de 26 Aðustos tarihine kadar beyannameler verilecek.

Esasen daha önce de yazdýðým üzere, mevcut pandemi riski dikkate alýnarak Muhtasar Prim ve Hizmet Beyannamesinin tüm yurtta uygulamaya geçmesi en azýndan yýlbaþýna kadar ertelenmelidir. Umarým baþta TÜRMOB olmak üzere meslek odalarýnýn ve iþ dünyasý örgütlerinin MUHSGK erteleme talepleri Hazine ve Maliye Bakanýmýz Berat Albayrak dikkate alýnýr.

5510 sayýlý Kanunun 4/1-(a) ve 4/1-(c) statüsü kapsamýndaki çalýþanlarýnýn hizmetleri ve kazançlarýný SGK’ya deðil, mükellefi bulunduklarý vergi dairelerine yapýlacak.

Muhtasar Prim ve Hizmet Beyannamesi’nin uygulanmaya baþlanmasý ile çalýþanlarýn meslek adý ve kodunun bildirimleri de önem kazanacaktýr. Muhtasar prim ve hizmet beyannamesi ile birlikte iþverenlerin çalýþanlarýna ait “meslek adý ve kodunu” tam ve doðru olarak bildirmeleri zorunluluðu da ülke genelinde yürürlüðe girmiþ olacak.

MESLEK KODLARININ BÝLDÝRÝMÝ

Muhtasar Prim ve Hizmet Beyannamesi’nin 1 Temmuz 2020 tarihinde uygulanmaya baþlanmasý ile birlikte iþverenlerin çalýþanlarýna ait “meslek adý ve kodlarýný” tam ve doðru olarak bildirmeleri de önem kazanacaktýr.

Çalýþanýn iþyerinde fiilen yaptýðý iþe karþýlýk gelen meslek adý ve kodu ÝÞKUR meslek kodlarý listesinden bulunup muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde bildirilmelidir.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, meslek kodunun çalýþanýn iþe alýndýðý tarihteki görevi deðil, ilgili cari ay itibariyle fiilen yapmakta olduðu görevine iliþkin meslek kodunun bildirilmesidir. altýna alýnmasý gerekliliðidir. Ýþ yerinde belirli bir iþte çalýþan çalýþanýn baþka bir iþ yapmaya baþlamasý veya görev deðiþikliði hallerinde ise çalýþanýn meslek adý ve kodunun güncellenerek bildirilmesi gerekmektedir. Örneðin “þef” olarak iþe alýnan bir çalýþanýn “idari müdür” olarak görevlendirilmesi halinde meslek adý ve kodunun da ilgili aya ait muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde güncellenmesi gerekmektedir. Baþka bir ifade ile çalýþanýn meslek kodu yaptýðý iþi tanýmlayacak þekilde düzenli olarak güncellenmelidir.

MESLEK KODUNU YANLIÞ BÝLDÝRENE CEZA VAR!

Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalýlarýn iþ yerlerinde fiilen yaptýklarý iþe uygun meslek kodunu, gerçeðe aykýrý bildiren her bir iþ yeri için aylýk asgari ücreti geçmemek üzere meslek adý ve kodu gerçeðe aykýrý bildirilen sigortalý baþýna asgari ücretin onda biri tutarýnda idari para cezasý uygulanacaktýr.

Öte yandan, meslek koduna baðlý olarak uygulanabilecek cezanýn bir üst sýnýrý vardýr. Meslek kodunun yanlýþ bildirimi nedeniyle uygulanacak idari para cezasý iþ yeri baþýna aylýk asgari ücretin brüt tutarýný geçememektedir.

Muhtasar Prim ve Hizmet Beyannameleri SGK’ya deðil Maliye Bakanlýðý’na verilmektedir, baþka bir ifade ile bildirim makamý Maliye Bakanlýðý’dýr.

Buna karþýn meslek adý ve kodunun gerçeðe aykýrý bildirilmesi halinde iþverenlere idari para cezasý SGK tarafýndan uygulanacak ve 5510 sayýlý Kanunun 102 inci maddesi uyarýnca tahakkuk, takip ve tahsil edilecektir.