Dergiciler Sirkeci Garý'nda

Bir grup idealist insanýn baþlattýðý Uluslararasý Dergi Günleri, iki yýllýk mecburi salgýn arasýnýn ardýndan 12. defa gerçekleþiyor.

Dergiciler, Dünya Dergiler Birliði (DERGÝBÝR) ve Fatih Belediyesi'nin iþbirliðiyle Ýstanbul Sirkeci Garý'nda bir kez daha buluþtular. Bu yýlki Uluslararasý Dergi Günleri, merhûm Asým Gültekin'in anýsýna düzenleniyor.

Rahmetli Asým Gültekin, dünyada tek olan dergi günlerine/fuarýna öncülük eden isimdi. Asým Gültekin 2020 senesinde kalp krizi sebebiyle vefat etmiþti. Dostlarý onu unutmadý ve bu seneki buluþmalarýný ona adayarak büyük bir vefa örneði gösterdiler.

Dergi Buluþmalarý'nýn en mühim noktasý, harçlýklarýný ve burslarýný dergi çýkarmaya harcayan gençlerin dergilerini kamuya açýk alanda sergileyebilmelerine imkân saðlamasý. Mâlum, sýrtýný holdinglere dayamýþ dergileri bir kenara býrakýrsak Türkiye'de matbu olarak dergicilik can çekiþiyor. Sýrtýný holdinglere dayamýþ 'profesyonel' dergileri her yerde görmek mümkünken, dergiyi basmak için binbir güçlükle para bulan dergiciler ise dergilerini daðýtmayý akýllarýna bile getiremiyorlar. Çünkü Türkiye'de dergini daðýttýrmak için daðýtýcý þirkete her ay yüklü bir ödeme yapman gerek. Hâkezâ posta ve kargo ücretleri de dergicilerin ve dergi okurlarýnýn canýný yakýyor.

"Kültürel iktidar mevzusuna nereden baþlayalým" diye düþünenler varsa Sirkeci Garý'na bir günlerini ayýrsýnlar. Özellikle de harçlýklarýný ve burslarýný dergi çýkarmaya harcayan gençlerle zaman geçirsinler. Ýmkânsýzlýðýn içinde ümitlerini hep yüksekte tutanlarýn küçük meblaðlarla nasýl büyük iþler yaptýklarýný göreceklerdir.

Kim ne derse desin, dergiler hâlâ okul olma özelliklerini sürdürüyorlar. Bu okullardan yeri geliyor 1 kiþi çýkýyor yeri geliyor 10 kiþi ama muhakkak birilerini yetiþtiriyorlar. Zaten fikir ve kültürde kemmiyet deðil keyfiyet önemlidir. Bu okullardan yetiþecek 1 kiþi toplumu peþinden sürükleyebilir. Bu husus göz ardý edilmemeli ve dergicilerle sürekli irtibat halinde olup müþkülleri çözülmeli. Kurumsal olarak muhatap da var. Merhûm Asým Gültekin'in kurduðu Dünya Dergiler Birliði (DERGÝBÝR) kýt imkânlarýyla Türkiye'de dergiciliði yaþatmaya çalýþýyor. Fatih Belediyesi'nin yaptýðý gibi "Kültürel iktidar" yolunda DERGÝBÝR'le ortak faaliyet ve çalýþmalar yapýlarak Türkiye'de dergicilik canlandýrýlabilir. Saðlanacak imkânlarla gençler, bir kadro olarak kendilerini ifade etmeleri için dergi çýkartmaya teþvik edilebilir. Yeter ki yapmaya niyet olsun!..

Sirkeci Garý'ndaki 12. Uluslararasý Dergi Günleri'ne gittiðimizde bizleri nelerin karþýlayacaðýný DERGÝBÝR Baþkaný Metin Uçar'ýn dilinden yazayým: "Bu yýlki Uluslararasý Dergi Günleri'ni, bir vefa borcu olarak kurucu baþkanýmýz merhum Asým Gültekin anýsýna gerçekleþtiriyoruz. Arkadaþýmýz, kardeþimiz Asým Gültekin, benzeri olmayan önemli bir fikri hayata geçirdi ve faaliyetler dergi dostu, delisi, emekçisi arkadaþlarýmýzýn katkýsýyla bugüne kadar geldi. 2010 senesinde baþlayan bu kültürel birlikteliði, çizgiyi kýymetli dergici arkadaþlarýmýzýn da gayretleriyle, destekleriyle daha da geliþtirerek ve geniþleterek ileriye taþýma gayretindeyiz. Bu yýl 29 Eylül - 3 Ekim tarihleri arasýnda gerçekleþtireceðimiz Uluslararasý Dergi Günleri'nde çok sayýda etkinlik yer alacak. Osmanlýca hýzlý okuma yazma kursundan, dergi atölyelerine, mini konserlerden panellere, okuryazar buluþmalarýndan çizim, grafik söyleþi/gösteri/atölyelerine kadar birçok etkinlikle bir araya geleceðiz. Ziyaretçilerimiz gönül rahatlýðýyla etkinliklere gelebilirler. Açýk alanda yapýlacak bu etkinliklerde pandemi þartlarý gereðince tüm önlemler alýnmýþ olacak. Açýk havada çocuk, bilim, sanat, kitap, tarih vb. birçok alanda yüzlerce dergi sizi bekliyor olacak".

Baþkan Uçar bizleri çaðýrýyor, davete icabet sünnettir.

"Kültürel iktidar" için sefere çýkmaya Sirkeci Garý'ndan daha münasib bir yer olmasa gerek!