Son zamanlarda alýþýlmadýk geliþmeler yaþýyoruz. Halkýn çaresiz kaldýðý bu durum karþýsýnda etkin bir merciin bir an önce devreye girmesi ve normale dönülmesi elzem hale geldi.
Alýþýlmadýk bu geliþmelerin baþýnda konut ve araç fiyatlarýndaki anormal artýþlar var.
Gerek konut ve araç fiyatlarýndaki artýþlar gerekse kira artýþlarý vatandaþýn canýný yakmaya baþladý. Kiracý ve ev sahibi arasýnda yaþanan anlaþmazlýklar karakolda biten tartýþmalara dönüþüyor maalesef.
Normal þartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artýþ oranlarý, hükümet tarafýndan yüzde 25'le sýnýrlandýrýlmýþtý.
Ancak çokça þahit oluyoruz ki kimi ev sahipleri, kira artýþýnda %25 yerine yýllýk TÜFE oranýna göre açýklanan enflasyon oranýný baz alýyor.
Mazeret olarak "Her þeye %70 zam yapýlýrken ben %25 yapamam" deniliyor. Kabul etmemekte ýsrarcý olan kiracýya mütemadiyen baský yöntemiyle huzur merkezli rahatsýzlýklar veriliyor ve nihayetinde istenilen artýþ yapýlmýþ oluyor.
Galerici olan bir arkadaþým ilginç bir tespitte bulundu. Ýstatistiksel olarak deðerlendirmesini yapamam ancak mantýða çok yatkýn bir tespit olduðu için kaleme alýyorum.
Konut ve araç fiyatlarýndaki artýþlarda bir internet sitesi baþý çekiyor. Kuruluþ amacý aracýsýz ve direkt satýþ yaparak aradaki komisyoncuyu çýkarmak ve fiyatlarý aþaðý çekmek olan bir internet sitesi, þu anda kuruluþ gayesinin dýþýna çýkmýþ durumda.
Bu site þu anda emlakçýlarýn kontrolüne geçmiþ durumda. Sahibinden bir ürüne ulaþmak neredeyse imkânsýz.
Bu sitede yer alan gerek konut gerekse araç fiyatlarý anlýk deðiþimlere uðruyor.
Bunun sebebi de sitedeki kullanýcýlarýn birbirinin muadili olan ev-araç satýþ ve kiralarýný karþýlaþtýrarak adeta bir yarýþa girmiþ olmalarý. Yüz liraya satýþa koyduðu konut veya aracýn baþka bir ilanda 110 lira olduðunu gören satýcý hemen fiyatý 110 liraya çekiyor. Diðer satýcý da bunu görünce fiyatý artýrarak 120 lira yapýyor.
Doðal olarak piyasa dengesi bozulmuþ oluyor. Bu kýsýr döngü ayný ürünün fiyatýnýn sürekli artmasýna yol açýyor.
Bu tespite göre var olduðunu düþündüðümüz kýsýr döngünün gerçekliðinin araþtýrýlmasý isabetli olacaktýr.
Alýþýlmadýk geliþmelerden biri de mülteci ve nitelikli ara eleman meselesi.
Savaþtan kaçarak ülkemize sýðýnan ve gerek toplumun gerekse devletin yardýmlarý sayesinde ayakta kalan sýðýnmacýlar bu durumu istismar etmeye baþladýlar gibi.
Bir de buna ek olarak; asimile olmamak için kültür, dil ve alýþkanlýklarýný terk etmeme, geldikleri yere adapte olmama gibi bir durum ortaya çýkýnca sorun daha da büyümeye baþladý.
Bugün maalesef müteahhitler inþaatlarda günlük bin beþ yüz liraya çalýþacak iþçi ve usta bulamýyorlar. Bu durum da doðal olarak maliyetlere yansýyor.
Bakan Mehmet Özhaseki'nin dile getirdiði bu sorun artýk öncelikli mesele haline geldi.
Suriyeli kardeþlerimize, biraz savaþtan gelmiþ olmalarýndan ötürü biraz da muhaliflere tepki olarak fazlaca korumacý davrandýk galiba. Bu durum onlarda rehavete ve alýþkanlýða sebep olmuþ olmalý ki bomboþ geziyorlar. Serseri mayýn gibi birilerinin huzurunu bozuyorlar.
Evet, bunlar bizim kardeþlerimiz ancak artýk etkin bir politikanýn devreye girmesi gerekiyor. Bir taraftan da Afganlýlar gelmeye baþladý.
Nitelikli ara eleman meselesini tanýdýðým iki inþaatçýyla istiþare ettim. Ýki inþaat þirketi de ayný þeyi söylüyor. Günlük 500 lira 1000 liraya bile kimse çalýþmýyor. Kimse çalýþmadýðý için biz de Suriyeli ya da Afgan kardeþlerimizi çalýþtýrýyoruz.
Ancak bu sefer de kaçak iþçi çalýþtýran þirket olarak ceza yiyoruz. Bizimle çalýþan bu kardeþlerimizde deport ediliyor.
Nitelikli iþ gücüne olan ihtiyacýn had safhaya vardýðý malum. Özellikle emeðin yoðun olduðu sektörlerde nitelikli ara eleman bulunamamasý, birçok iþletmenin kapasite altý çalýþmasýna neden olmakta.
Kýsa ve orta vadede gündemden düþmeyecek bir ihtiyaç olan ara eleman ihtiyacýnýn meslek liseleri yoluyla giderilmesine yönelik tedbirlerin de artýrýlmasý gerektiði açýk.
Doðurganlýðý yüksek mülteci nüfus ara eleman ihtiyacýnýn karþýlanmasýnda bir fýrsat penceresi olabilir. Bu nüfusun çocuk ve gençlerinin meslek liseleri ve mesleki eðitim merkezlerine yönlendirilmesi söz konusu ihtiyaca yönelik bir çözüm olacaktýr.
Ancak toplumda özellikle Suriyeli ve Afgan misafirlerimize karþý oluþan tepki (özellikle hanýmlarda) muhtemelen yetkililere de engel oluyor.
Bu kardeþlerimize, kontrolü elde tutacak þekilde, verilecek çalýþma izinleri sayesinde hem onlarý topluma kazandýrarak bozulmaya baþlayan dengenin önü kesilir hem de ticari sektörlerin nitelikli ara eleman problemi çözülmüþ olur.