Ýsrail-Filistin sorunun önemli dönüm noktalarýndan biri olan geliþme, Filistin'de Aralýk ayýnda yapýlan yerel seçimlerde Batý Þeria ve Gazze'de HAMAS'ýn baþarýyla çýkmasýdýr. Bunun üzerine Orta Doðu Dörtlüsü, kurulacak Filistin Hükûmetinin Ýsrail'in barýþ içinde yaþama hakkýný tanýmasýný, þiddet ve terörizme son vermesi gerektiðini belirtmiþtir.
4 Ocak 2006‟da Þaron'un kalp krizi geçirmesi sonrasýnda Ehud Olmert, Baþbakan Vekili olarak yerine geçmiþtir. Filistin Yönetiminin 25 Ocak 2006 seçimleri, HAMAS liderliðinde hükûmetin kurulmasýyla sonuçlanmýþtýr. Ýsrail, Filistinlilere karþý ikili strateji benimsemiþti: HAMAS'a ve aþýrý uçtakilere karþý baskýyý muhafaza ederken, Ýsrail-Filistin çatýþmasýna yönelik olarak görüþmelere dayanan bir iki devlet çözümü için Filistinliler arasýndaki ýlýmlý unsurlarla diyalog kapýsýný kapatmamýþtýr. Olmert, HAMAS'la müzakereleri þu üç þarta baðlayarak reddetmiþtir: HAMAS'ýn silahsýzlanmasý, Ýsrail'in yok edilmesi çaðrýsýný kaldýrmasý, Ýsrail-Filistin arasýndaki daha önce yapýlan tüm anlaþmalarý tanýmasý.
30 Ocak'ta da Orta Doðu Dörtlüsü Filistin yardýmlarýný þiddet kullanýlmamasý, Ýsrail'in tanýnmasý ve daha önceki anlaþmalarýn ve yükümlülüklerin kabul edilmesine baðladýðýný açýklamýþtýr. 16 Þubat'ta da ABD Kongresi, Bush yönetiminin Filistin yönetimine yardýmlarý, HAMAS'ýn Ýsrail'i tanýmamasý durumunda kesmesi yönünde uyarýsýna cevaben Condoleezza Rice, HAMAS hükûmetine hiçbir yardýmýn yapýlmayacaðýný açýklamýþtýr. Filistin üzerinde ambargonun baþlangýcýný bu açýklamalar oluþturmaktadýr. Avrupa Birliði, Filistin Yönetiminin koruyucu hükûmetine 140 milyon dolarlýk yardým paketini açýklamýþtýr.
29 Mart'ta HAMAS hükûmeti kurulmuþtur. Hemen ertesinde Orta Doðu Dörtlüsü, 30 Mart'ta açýkladýðý þartlara HAMAS'ýn uymadýðýný belirterek geniþ kapsamlý yardým boykotu uygulamaya koymuþtur. Bush, Filistin Yönetimi‟ne 45 milyon dolarlýk doðrudan yardýmý durdurmuþtur. Süreç, 14 Nisan'da Olmert'in baþbakan seçilmesi sonrasýnda Ýsrail'in nihai sýnýrlarýný belirleyeceðini ve Filistinlilerle anlaþmaya varýlamazsa tek taraflý bir güvenlik sýnýrý çizileceðini belirtmesiyle sýkýþmýþtýr. Gazze'de ekonomik durum aðýrlaþýrken 25 Haziran'da Ýsrail askerî olan Gilad Þalit'in yakalanmasý, HAMAS tarafýndan bir pazarlýk unsuru olarak kullanýlýrken Ýsrail de Refah sýnýr geçiþini kapatmýþtýr. Ýsrail, bunun üzerine 8 bakanýn da bulunduðu 42 HAMAS milletvekilini "yasadýþý örgüt üyesi olduklarý" gerekçesiyle tutuklamýþtýr.