Hayvan Haklarý yasasý ile ilgili perþembe günü Star Gazetesi'nde çýkan yazýmýz Ankara'da büyük ses getirdi.. Yaptýðýmýz eleþtiriler yerine ulaþmýþ durumda. Bu konuda emek veren herkese özellikle teþekkür ediyorum.. Dün de Sayýn Cumhurbaþkanýmýz Erdoðan'a soruldu hayvan haklarý yasasý.. "..Her an TBMM'ye gelebilir.." dedi Cumhurbaþkaný.. O halde elimizi çabuk tutmakta yarar var.. Taslak üzerinden tespit ve deðerlendirmelere devam
Perþembe günkü yazýmýzda; sahipsiz hayvanlarýn aþýlanýp-kýsýrlaþtýrýlýp alýndýðý yere býrakýlmasý hükmünün korunmasýný alkýþladýk.. Ama belediyelerin bu konudaki çalýþmalarýnda þüpheler giderilebilmiþ deðil.. Özellikle belediyelerdeki veteriner iþleri müdürlüðüne baðlý olan RM ve geçici bakýmevlerinin durumu, bazý yerlerde binalarýn standartlara uygun olmayýþý, yetersizliði özellikle bu paket içinde deðerlendirilmesi gereken çok önemli bir konu.. Zira bu tip yerler viral hastalýk için çok uygun olabiliyor.. Yaþatalým derken kaybediyoruz hayvanlarý .. Bu konu önemli..
Bir önemli konu daha var.. Bunun tam olarak bu yasayla ilgisi yok ama yeri gelmiþken altýný çizmek istiyorum. Çok yaygýn bir iddiaya göre, 'bazý belediyelerde görevli veterinerler, aslýnda kurtarýlabilecek bazý hayvanlarý, çok da uðraþmamak için iðneyle uyutuyor' deniyor.. Ben bir veterinerin, kendini hayvan saðlýðýna adamýþ bir adamýn bunu yapacaðýna inanmýyorum. Ama neden bu kanaat yaygýn, belediye baþkanlarýnýn da bunu bir düþünmesi gerekiyor..
Yasa taslaðýna geri dönecek olursak.. Özellikle sokak hayvanlarýna eziyet ve þiddet konusunda yasa temel bazý düzenlemeler içeriyor. Ama bu cezai düzenlemelerde belediyeler kapsam dýþý tutulmuþ durumda.. Þimdi þöyle düþünün, ilgili mevzuat zaten belediyelere hayvanlarý korumasý, bakýmevleri kurarak kýsýrlaþtýrmasý ve tedavi etmesini þart koþuyor.. Bu sayede sokak hayvanlarýnýn kontrolsüz üremesinin önüne de geçilmiþ olmasý hedefleniyor.. Bunda baþarýlý olamayan bazý belediyeler ise (vaktinde kýsýrlaþtýrýlmadýðý için) kontrolsüz olarak çoðalan hayvanlarý öldürüyor.. Ya da ölüme terkediyor.. Eðer yasaya belediyelerin de cezai sorumluluk kapsamýna gireceði hükümler konarsa caydýrýcýlýðý olacaðýna inanýyorum..
Sirklerle ve yunus parklarýyla ilgili yasaklar ve sýnýrlamalar geliyor. Güzel.. Mevcutlara dokunulmayacak ama yenilerinin de açýlmasýna izin verilmeyecek anlaþýlan.. O zaman kaygýlanýyoruz.. Dolfinariumdaki (yunus parklarýndaki) yunuslar , morslar , gösteri ve eðlence amacýyla kullanýlan binlerce hayvan hayvanat bahçelerindeki hayvanlar, eziyet altýnda varlýðýna devam mý edecek?.. Mevcut hale de bir düzenleme getirilmesi þart..
Petshoplarda (ve ruhsatsýz üretim çiftliklerinde) evcil hayvan satýþý yasaklanýyor. Bu önemli.. Fakat artýk alýþ-veriþler internetten yapýlýyor. Hem de satan kiþi sattýðýný söylemiyor. 'sahiplendiriyorum' diye ilan veriyor. Yol masrafý adý altýnda ücretini alýyor.. Bu ticaret devam ettiði müddetçe daha çok ses telleri kesilmiþ damýzlýk köpekler buluruz apartmanlarýn bodrum katlarýnda..
Yasak ýrk kavramý kalkýyor.. Bunun yerine 'tehlikeli' ya da 'güçlü' kavramý getiriliyor.. Bu da Pitbull gibi Dogo gibi köpeklerin hapse atýlmasýný ortadan kaldýracak bir uygulama olacak.
Bir konu daha var. O da apartman ve site bahçelerinin doðal yaþam alaný sayýlmasý. Özellikle oralarda dünyaya gelen hayvanlarýn site bahçesinde kalmasý yasayla korunmalý. Site yönetim kararý ile bir kediye bir kap su veren site sakini ‘huzursuzluk çýkaran kiþi’ ilan edilememeli.. Mahkemeler bu tür davalarla dolu.. Ýþin bu kýsmýndan yasa yapýcýlar ýsrarla kaçýyor.. Buna da el atýlmasý þart..