Hem suçlu hem güçlü!

Erdoğan-Biden görüşmesinden bir gün önce Reuters bir haber yaptı. Biden'ın Başkan Erdoğan'a, 'Krizler ve düşüncesizce eylemler Türkiye ABD ilişkilerine fayda getirmez.' diyeceğini nakletti.

Bu ifade Beyaz Saray'ın medyaya sızdırdığı dolaylı bir mesajı mıydı yoksa gazetecilerin tahmini miydi orası muğlak. Ancak bana göre batının Türkiye'ye bakışını yansıttığı kesin.

Bu dil elbette ki üstenci kibirli ve hastalıklı bir dil. Hem suçlu hem güçlü derler ya aynen öyle.

Türkiye ABD ilişkilerinin iki dost veya müttefik ülke ilişkisi olmadığı kesin.

Ve bunun sorumlusu kesinlikle Türkiye değil!

Krizlerin de düşüncesizce eylemlerin de sorumlusu tamamıyla ABD tarafıdır.

Aslında 'Krizler ve düşüncesizce eylemler Türkiye ABD ilişkilerine fayda getirmez.' ifadesini kullanacak taraf Türkiye'dir.

S 400 bahanesiyle CAATSA bağlamında Türkiye'ye haksızca yaptırımlar uygulayan ABD'dir. Hem Türkiye'nin istediği patroit sistemini vermiyor hem de Türkiye başının çaresine bakınca Türkiye'yi hasım devletler statüsüne sokarak hukuka aykırı biçimde ve ortaklığa yakışmayacak şekilde F35 projesinden çıkarıyor, ödenmiş 1.4 milyar doların üstüne yatıyor yani bal gibi kriz çıkarıyor sonra da Türkiye'yi kriz çıkarmakla itham ediyor!

Terör örgütü PKK'nın Suriye koluna alenen ve resmen silah mühimmat desteği veriyor, terör örgütünü meşrulaştırmak için anlaşmalar yapıyor, terör örgütüne Türkiye'ye saldıracak cesareti veriyor, hatta Türkiye'yi YPG'nin DEAŞ'la mücadelesine zarar vermekle suçlayacak kadar saçmalıyor; kanlı darbe girişiminin önderini ve mensuplarını koruyor, sonra da Türkiye'yi kriz çıkarmakla ve düşüncesiz eylemler yapmakla itham ediyor!

Yani ne kadar kriz ve düşüncesizce eylem varsa hepsini ABD tek taraflı olarak çıkartıyor yapıyor ama hiç birinin sorumluluğunu almıyor tam tersine sorumluluğu Türkiye'ye yüklüyor.

Aslında Trump'ın mektup yazarak yaptığı küstahlığı Biden dolaylı biçimde medya üzerinden yapıyor/yaptı.

Biden'ın güçlü Türkiye'nin mimarı Erdoğan'a karşı tavrı malum. Daha adaylık sürecinde Erdoğan'ı indirmek için muhalefete açık ve güçlü destek vermek gerektiğini söyleyerek tavrını ortaya koymuştu.

Seçildikten sonra da bu tavrını sürdürüyor. Hem sorun çıkarıyor hem de Başkan Erdoğan'la görüşmeye yanaşmıyor sürekli kaçıyor. Ama Türkiye'den kaçmakla kurtulamayacağını da biliyor.

Hem Erdoğan karşıtı hem de Türkiye'yi kaybetmek istemiyor!

Nihayet Beyaz Saray G20 zirvesinde Biden'ın Erdoğan'la sadece dün 20 dakika görüşeceğini açıklayarak ikinci küstahlığa daha doğrusu düşüncesizce eyleme imza attı. Lakin görüşme 70 dakika sürdü. Biden tilkilik yapmak istedi ama karşısındakinin kurt olduğunu unuttu!

Belli ki sorunlar masaya yatırıldı Biden kaçamadı! 70 dakika sürdü!

Görüşme sonrası yapılan açıklamalar gösteriyor ki Biden hâlâ aynı yerde.

İlişkiler elbette ki kopmayacak ama Türkiye'nin istediği düzeyde olacağa da benzemiyor!

Ve benim tahminim Biden 2023 seçimlerine kadar böyle oyalama politikası takip edecek.

2023'te Erdoğan'ın seçimi kaybetmesini bekleyecek. Tabii ki bu arada muhalefete gereken desteği verecek.

Benim dünkü görüşme sürecinden çıkardığım sonuç, 2023 seçimlerinde Erdoğan'ın karşısında sadece muhalefet olmayacak aynı zamanda ABD de olacak!

Kim Biden'ın yanında kim Erdoğan'ın yanında göreceğiz!