Hizbullah

Ýsrail-Filistin sorununda önemli bir diðer geliþme de 12 Temmuz 2006'da baþlayan Ýsrail-Hizbullah Savaþýdýr. Bu olayda 1.300'den fazla Lübnanlý, 150 Ýsrail askeri ölmüþ; 250.000 kiþi kuzey Ýsrail'den kaçmýþ ve 350.000 kiþi güney Lübnan'ý boþaltmýþtýr. 14 Aðustos'ta varýlan ateþkes ile Ýsrail-Hizbullah Savaþý sona ermiþtir. Filistin'deki durum aðýrlaþýrken Avrupa Birliði, doðrudan sosyal, týbbî ve enerji ihtiyaçlarý gidermek üzere 1 Eylül tarihinde Geçici Uluslararasý Mekanizmayý açýklamýþtýr.

Bu süreç yaþanýrken Filistin içinde El Fetih ile HAMAS arasýnda Eylül ayýnda Batý Þeria'da çatýþmalar baþlamýþtýr. 20 Ekim'de taraflar arasýnda ateþkes saðlanmýþtýr. Aralýk ayýnda, bölgeye yönelik önemli çalýþmalardan biri olan Irak Çalýþma Grubunun raporunda ABD'ye, bölgeye yönelik daha geniþ bir stratejinin Irak'ta istikrarýn saðlanmasý için hayati önem taþýdýðý vurgulanýrken Suriye ve Ýran'la iliþki kurmasý ve Arap-Ýsrail barýþ sürecini canlandýrmasý tavsiye ediliyordu.

Aralýk ayýnda Abbas, tek taraflý olarak erken seçim ilân etmiþ; Ýsrail'in destek verdiði bu açýklamayý HAMAS, Ýsmail Haniye'nin "anayasal olmadýðý ve Filistinliler arasýnda gerilime yol açabileceði" gerekçesiyle reddetmiþtir. Bu arada, Abbas'a baðlý Devlet Baþkanlýðý Muhafýzlarýnýn HAMAS hükûmeti Dýþiþleri Bakaný Mahmud Zahar'ýn konvoyuna düzenlenen saldýrý öncesinde, Tarým ve Ulaþtýrma Bakanlýk binalarýnýn kontrolünü ele geçirmeleri HAMAS tarafýndan "darbe giriþimi" olarak nitelendirilmiþtir. 28 Aralýk 2006 tarihinde Ýsrail yetkilileri Mýsýr aracýlýðýyla Abbas'ýn El Fetih'in güvenlik güçlerine doðrudan askerî yardýmý doðrulamýþtýr.