Kur oyunlarýndan kurtuluþun anahtarý

Baðýmsýz Türkiye olma yolunda mühim adýmlar atýlýrken ayak baðý olanlarýn baþýnda döviz kuru geliyor.

Bir denizcinin sabah kalkar kalkmaz daha yüzünü yýkamadan fýrtýna var mý yok mu diye denize bakmasý gibi Türkiye’de de herkes döviz arttý mý indi mi diye bakýyor. Bu hâl nereye kadar gidebilir?

Dövizdeki kur oyunlarýyla üzerimizde psikolojik baský oluþturarak bizleri teslim almaya çalýþýyorlar: “Ýstediðimiz gibi olursanýz, dediklerimizi yaparsanýz kredi notunuzu artýrýrýz, sizi paraya boðar liranýzý deðerlendiririz” diyorlar.

Uluslararasý arenada hâkim güçlerle mücadele ederken “Yeni Türkiye”nin para politikasýnda keskin bir deðiþikliðe gitmesinin vakti geldi. Ayaklarýmýza dolanan kur oyunlarýndan kurtulmanýn tam zamaný.

Bu mânâda Haftalýk Baran Dergisi uzun süredir kapaðýna taþýdýðý bir teklifle çýkýyor. Baran Dergisi’nin teklifi: Türk altýn lirasý.

Baran Dergisi yazarý Ömer Emre Akcebe, “Bir memleketin kendisine has para birimi deðerinin tamamýyla yurt dýþýndan gelecek para akýþýna endeksli olmasý düþünülebilir mi?” diye sorduktan sonra tekliflerini okuyucularýyla paylaþmýþ: “… Bugünün þartlarý göz önünde bulundurulduðu takdirde, Türk Lirasý’nýn itibarýný kazanmasý için kullanýlabilecek dolaylý yollarýn bir alternatif olmadýðýný, ancak doðrudan itibar kazanmasý gerektiðini ifâde etmiþtik. Doðrudan itibar kazanma bahsini açacak olursak, Türk Lirasý’nýn bugün yeniden paradan beklenen fonksiyonlarý yerine getirebilmesi için kendisinden daha büyük bir itibara/þahsiyete irca edilmesi gerektiði ve bunun da paranýn varlýk sebebi dolayýsýyla altýn olacaðý açýktýr.

Resmî rakamlara göre bugün tedavüldeki para hacmi 225 milyar TL seviyesinde bulunmaktadýr. Tedavüldeki basýlý paranýn dýþýnda, bankalara tanýnan haklar dolayýsýyla artýk iyiden iyiye dijitalleþmiþ olan paranýn toplamý ise, altýn ve döviz mevduatlarý ile beraber 3 trilyon TL civarýnda bulunmaktadýr.

Buna karþýlýk olarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasý’nýn kasasýnda 600 ton civarýnda bir altýn stoku bulunmaktadýr. Bu da 285 milyar 600 milyon TL’ye tekabül etmektedir. Yâni bugün Merkez Bankasý, tedavüldeki para üzerinden Türk Lirasýný bugünkü satýn alma gücünü sabit tutmak kaydýyla rahatlýkla altýna endeksleyebilir. Bunu da hem paranýn üzerine karþýlýðýndaki altýn deðerini yazýp onu yeniden bir altýn senedi hâline getirerek, yâni Türk Lirasý’na altýn standardý getirerek ve hem de dilerse banknot teknolojisindeki geliþmeler göz önünde bulundurularak, direkt olarak basýlý kompozit bir kaimenin katmanlarý arasýna altýný iþleyerek de gerçekleþtirebilir. Her iki hâlde de para devlet bankasýna götürüldüðünde, Merkez Bankasý’nýn para üzerindeki meselâ %10’luk hakký düþülerek, altýn olarak paranýn karþýlýðýný alabilir.”

Dergi mevzuyla alâkalý uzmanlarla yaptýðý röportajla tekliflerini tartýþamaya da açmýþ. Prof. Dr. Kerem Alkin de derginin sorularýn cevaplarken dünyada da bu yönde eðilim olduðunu anlatmýþ: “Bir süre öncesine kadar dünyadaki merkez bankalarýnýn rezervlerinde, uluslararasý rezervleri Amerikan tahvili cinsinden tutma eðilimi daha yüksekti. Örneðin Çin sadece son iki yýl içerisinde kendi merkez bankasý rezervlerinin minimum yüz seksen milyar dolar düzeyindeki bir bölümünü çok hýzlý bir þekilde Amerikan tahvili cinsinden rezervden, altýn mevcudu cinsinden rezerve dönüþtürdü. Aynýsýný Rusya da, TCMB de yapýyor. Böyle bir eðilimin söz konusu olduðunu vurgulamak lâzým. ABD baþkanlýk seçimleri tamamlandýktan sonra göreve gelecek olan baþkanýn önümüzdeki dönemde izleyeceði siyaset ile Amerika’nýn ekonomik ve politik açýdan kendisini içinde bulacaðý yeni riskler söz konusu olduðunda, Amerikan dolarýna karþý dünyada artan bir soðukluk, artan bir çekingenlik ortaya çýkabilir. Hiç þüphesiz ki, hem dünyada tasarruf sahipleri, hem de merkez bankalarý ellerindeki kaynaðýn daha fazla bir bölümünü büyük ihtimalle altýna çevirmeye devam edeceklerdir. Bunun, küresel altýn fiyatlarýna ve ellerindeki uluslararasý rezervlerin önemli bir kýsmýný artýk altýna doðru yöneltmeye baþlamýþ olan merkez bankalarýnýn rezerv deðerlerine de ilginç bir yansýmasý olabilir.”

“Yeni Türkiye”, Türk Altýn Lirasý’yla tam baðýmsýz olacaktýr inþaallah.