Milliyetçi Hareket Partisi Lideri Devlet Bahçeli bir anayasa taslaðýný kamuoyuyla buluþturdu. Normal þartlar altýnda Türk siyasetinin en baskýn aktörlerinden biri olan Devlet Bey'in bu beyanýyla zaman durmalý, oluþturulmuþ suni gündemler rafa kaldýrýlmalýydý.. Zira yakýn siyasi tarihi takip edenler bilecektir. Özellikle bu tür radikal deðiþiklikleri içeren teklifler, MHP gibi güçlü partilerden gelirse kimse böyle bir teklif yapýlmamýþ gibi davranamaz.. Bu, suyun akýþýna ters olur. Evet Bahçeli teklifini açýkladý ve dedi ki; þimdi sýra sizde... 'Sýra sizde' derken, herkes çýksýn ve MHP'nin teklifini deðerlendirmeye alsýn demiyorum . Ama bakýn mesela AK Parti ne yaptý?.. "Biz de yazým aþamasýndayýz, bayram sonrasý biz de açýklayacaðýz, sonra oturur tartýþýrýz" dedi.. Saðlýklý olan da bu.. Þimdi Türk siyasi hayatýný domine eden iki parti, gündemlerine 'anayasa deðiþikliði'ni almýþken, CHP ve ÝYÝ Parti baþta olmak üzere diðer partilerin sessiz kalmasý düþünülemez.. Öyle ki AK Parti bir çizgi film yaptý ona bile elli tane cevap verdi CHP.. Ortada buz gibi yeni Anayasa teklifi duruyor.. Buna kayýtsýz mý kalacaksýnýz?
Kemal Kýlýçdaroðlu'na sordular, 'ne düþünüyorsunuz?' diye.. "Okumadým, galiba anayasa mahkemesini kaldýracakmýþ" gibi þeyler söyledi. Böyle bir ciddiyetsizlikle bir insan devleti, ülkeyi yönetmeye nasýl talip olur Allah aþkýna..
CHP ve ÝYÝ Partinin kategorik olarak Cumhur Ýttifaký cephesinden gelen her þeyi reddetmesi anlaþýlabilir belki .. Evet bu bir politik metot.. Rasyonel görünmeyebilir ama böyle bir þey var.. Aslýna bakarsanýz muhalefetin doðasýna da uygundur. Ýyi bir þey bile olsa onu destekleyeceðine daha iyisini teklif ederek ilgiyi kendi üzerine çekmek ister muhalefet.. Ama burada tuhaf olan þey, daha iyisini teklif ederek MHP'nin teziyle de kavga etmiyorlar.. Yok saymaya çalýþýyorlar.. Hem de daha okuyup anlamadan.. 16 Nisan referandumu öncesinde de aynýný yaptýlar ve kaybettiler.. Baþbakanlýk koltuðunu kaldýrmayý teklif eden referandumda, 'hayýr' kampanyasýný örgütleyen Kýlýçdaroðlu; "ya Baþbakan ve Cumhurbaþkaný farklý partilerden olursa o zaman ne olacak?" diye sordu katýldýðý radyo programýnda.. Ya hu neye karþý çýktýðýný bir kere okusa anlayacaktý halbuki.. Þimdi de böyle yapýyor.. Okumayý reddediyor.. Belki okusa anlamaya çalýþsa bir ýþýk yanacak..
Karar Gazetesi'nden Taha Akyol yazmýþ dün..Çok detaylý bir analiz.. Ve Taha Akyol'un çýkarýmý, Bahçeli'nin teklifinin parlamenter sisteme benzediði yönünde.. Bir Baþkanlýk kabinesi (bakanlar kurulu gibi) teklif etmesi, TBMM Baþkanýný ve parlamentoyu güçlendirmek istemesi ve daha pek çok maddeye bakarak, teklifin, CHP ve ÝYÝ Parti'nin önerdikleriyle çeliþmediðini söylüyor Taha Akyol.. E önyargýyla bakýp okumayý bile reddettikleri için bunu elbette Meral Akþener de Kýlýçdaroðlu da bilmiyor..
Özetle.. Parlamentoda grubu bulunmayan partiler de dahil her iddia sahibinin ivedilikle bir anayasa taslaðý hazýrlatýp tartýþmaya dahil olmasý þarttýr. Madem meydanlarda vatandaþa sözler veriyorsunuz iþte o sözlerinizi yerine getirebilmeniz için fýrsat. Yazýn kendi taslaðýnýzý býrakýn tartýþalým. Kur'an-ý Kerim ayeti deðil ya.. Doðruyu bulana kadar her katkýya ihtiyaç var..