Millet Ýttifaký Bileþenleri hâlâ uzlaþamadý

Cumhurbaþkanlýðý seçimlerine giden süreçte en rahat iki parti, tartýþmasýz AK Parti ve MHP.. Yol haritalarý belli, seçim stratejileri belli, doðrularý belli.. En önemlisi ise adaylarý belli.. Bu saatten sonra her iki parti için de mevcut durum muhafaza edilerek üzerine yeni ne konabilir, ona bakýlacak.. Mesela problem alanlarýna çalýþýlacak.. Göçmen sorunu mu var?.. Bu süreç bu konunun problem olmaktan çýkmasý için üzerinde çalýþýlacak konforlu bir zaman tanýyor iktidara.. Seçim vakti geldiðinde yoldaki pürüzler de tek tek temizlenmiþ olacak yani..

**

Oysa Millet Ýttifaký için zor bir süreç ilerliyor..

Henüz temel meselelerde uzlaþma saðlanmýþ deðil..

1) Ýttifakýn bileþenleri

2) Ýttifakýn yol haritasý

3) Ýttifakýn ortak adayý

4) Seçimin kazanýlmasý halinde kurulacak koalisyon

Bakýn bu saydýðým dört madde CHP-ÝYÝ Parti blokunun henüz kaðýda geçiremediði temel problemleri olarak duruyor..

**

Ýttifakýn bileþenlerinden kastedilen çok açýk. CHP'nin gayet belirgin biçimde HDP ile ittifaký devam ediyor. HDP'nin de ÝYÝ Parti'ye itirazý sürüyor.. Bilemiyorum ÝYÝ Parti için HDP bir sorun teþkil eder mi!.. Ama HDP bu ortaklýkta ÝYÝ Parti'nin olmasýndan rahatsýz, bunu biliyorum.. Bu durum tam olarak çerçeveyi çizmeyi zorlaþtýrýyor..

**

Misal yol haritasý.. CHP ve ÝYÝ Parti Baþbakanlý sisteme dönüþ istiyor. Bunu birlikte hareket edeceklerini tahmin ettiðimiz Ali Babacan ve Ahmet Davutoðlu'nun da destekleyeceðini görüyoruz.. Peki ittifakýn diðer ortaðý HDP de böyle mi düþünüyor?.. Demirtaþ; "seni Baþkan yaptýrmayacaðýz" diyordu, "baþkanlýk sistemini getirtmeyeceðiz" deðil.. Nitekim Mithat Sancar; "biz de güçlendirilmiþ parlamenter sistem istiyoruz" derken mevcut "Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi" içinde parlamentonun güçlü ve söz sahibi kýlýnmasýný kastediyordu.. Temsilciler Meclisi – Kongre modeli türü bir arayýþý var HDP'nin... Dolayýsýyla birlikte yol yürüyecek bütün partiler ayný þeyi istiyorlar mý, tartýþýlýr...

**

Geldik ortak adaya.. Orada çarþý öyle karýþýk ki.. Önce CHP kendi içindeki sorunu halletmeli. CHP Genel Baþkaný, herkesin gözünün içine baka baka, partide yýldýzý parlayan isimlere savaþ açmýþ durumda.. "Belediye baþkanlarý iþlerini yapsýnlar" diyor.. "Bir aday çýkacaksa o da ben olmalýyým" mesajý veriyor.. Ekrem Ýmamoðlu, Ýstanbul'daki seçim galibiyetinin doðal sonucu olarak adaylýk hakkýnda önceliðin kendisine verilmesini istiyor.. Benzer bir seçim baþarýsý elde eden Mansur Yavaþ da .. Yani daha CHP kendi içinde bir karara varabilmiþ deðil..

**

Dýþarýdan ortak aday arayýþý için ise çok daha çetin bir pazarlýk süreci geçtiðini söylememiz lazým. Her dönemin potansiyel ortak adayý Abdullah Gül için nabýz yoklayan çevreler, "millet ittifaký kabul etmezse, Erdoðan'ýn yerine Cumhur Ýttifaký adayý da olabilir" gibi rasyonel gerçeklikten uzak iddialarý dahi dillendirmeye baþladýlar.. E Meral Akþener'in de politik hedefi Cumhurbaþkanlýðý.. Haklý olarak.. Demirtaþ da muhakkak cumhurbaþkaný olmak isteyecektir.. Diyelim ki her ikisi de ayrý ayrý birinci tura girdi.. Seçilecek çoðunluðu bulamadýlar.. Ýkinci turda nasýl bir araya gelecekler.. Daha açýk soracak olursak, Demirtaþ, Meral Akþener'le ittifak ortaðý mý olacak?.. Meral Akþener Cumhurbaþkaný Demirtaþ Baþbakan mý olacak yani?..

**

Öyle zor bir süreç var ki Millet Ýttifaký'nýn önünde... Bu açmazdan nasýl kurtulacaklarýný kendilerinin de bildiðini sanmýyorum..