Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi'nde ücret gizliliði

Vergi kanunlarýna göre verilmesi gereken muhtasar beyanname ile SGK’na verilmesi gereken aylýk prim ve hizmet belgesinin birleþtirilerek, kesilen vergilerin matrahlarýyla birlikte sigortalýnýn sigorta primleri ve kazançlarý toplamý ile prim ödeme gün sayýlarýnýn bildirileceði beyanname olan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ertelenmeyecek gibi görünüyor.

Sistemsel hatalar yanýnda pandemi süresinde yeni sisteme yönelik eðitim ve uyum çalýþmalarýnýn da yapýlamayacak olmasý nedeniyle sorun yaþanabilecek gibi görünüyor.

Sistemin esasen SGK e-bildirge formatý üzerinden yapýlmasý çok daha saðlýklý olurdu. Bence henüz yol yakýnken bu alternatif deðerlendirilerek vergi dairesi sistemi yerine SGK e-bildirge sisteminde birkaç ekleme yapýlmasý ile süreç çok daha saðlýklý bir alt yapýya kavuþur.

Gönlümüzden geçen vergi dairesi sistemi yerine SGK e-bildirge sistemi üzerinden çalýþacak bir sistem kurgulanmasý olmakla birlikte, en azýndan mevcut koþullar salgýn ortamý da dikkate alýnarak en azýndan 2021 sonuna kadar ertelenmelidir.

Bu süreçte hem yazýlýmsal eksikler tamamlanýr, hem dileyen iþletmeler bu sisteme daha erken geçerek uyum saðlayabilir ve hem de iþletmelerin Ýnsan Kaynaklarý Çalýþanlarý ile meslek mensuplarý yeni sisteme hazýrlýk yapabilir.

Bu sistemde en önemli sorunlardan birisi olan ücret gizliliðinin saðlanmasý için bir düzenleme yapýldý ama henüz sistemdeki sorunlarýn tam olarak çözüldüðünü söylemek zor.

Bir iþyerinin Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi 2 (1003B) ile bildiriminin yapýlabilmesi için mükellefin vergi kimlik numarasý ile SGK iþyeri sicil numarasý eþleþmelidir. Bunun kontrolünü yapmak için https://intvrg.gib.gov.tr/ adresine kullanýcý kodu ile girilip, “Mükellef Ýþlemleri/Mükellef Dosyasý” altýnda bulunan “SGK 4/1-a Ýþyeri Bilgileri” kullanýlabilir.

Ücret gizliliði

Beyannamelerini Kendileri Gönderebilecek Mükelleflere iliþkin þartlarý taþýyan mükellefler/iþverenler, diledikleri takdirde, ikinci bir þifre alarak sadece ücret ödemeleri üzerinden yapýlan vergi kesintilerini matrahlarýyla birlikte 5510 sayýlý Kanuna göre sigortalýlarýn sigorta primleri ve kazançlarý toplamý, meslek adlarý ve kodlarý ile prim ödeme gün sayýlarýný “1003B” kodlu “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi (Ücret ödemelerine iliþkin vergi kesintileri ile sigortalýnýn sigorta primleri ve kazançlarý toplamý, meslek adlarý ve kodlarý ile prim ödeme gün sayýlarýnýn bildirilmesine yönelik)” ile elektronik ortamda gönderebileceklerdir.

Ücret ödemeleri üzerinden yapýlan vergi kesintilerini matrahlarýyla birlikte 5510 sayýlý Kanuna göre sigortalýlarýn sigorta primleri ve kazançlarý toplamý, meslek adlarý ve kodlarý ile prim ödeme gün sayýlarýný ayrý bir beyanname ile beyan etmek isteyen mükellefler/iþverenler, ücret ödemeleri dýþýndaki kira ödemesi kesintisi, serbest meslek ödemesi kesintisi vb. kesintileri 1003A kodlu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile beyan etmeye devam edeceklerdir.

Beyannamelerini kendileri gönderebilecek mükelleflerin ücrete iliþkin 1003B kodlu beyannameyi verebilmeleri için “0003 Gelir Stopaj” mükellefiyetinin yaný sýra, “0095 Ücretlere Ýliþkin Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi” mükellefiyetinin de tesis edilmesi gerekmektedir.

Ödemeler nasýl olacak?

Beyanname verildikten sonra oluþan tahakkuklarýn ödemesi, tabi olduðu kanunlara göre belirlenmektedir. Damga vergisi ve gelir vergisi stopajý yönünden oluþan tahakkuk fiþi, vergi kanunlarýna göre belirlenen vadede ve Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý tarafýndan belirlenen ödeme kanallarý aracýlýðýyla yapýlabilir.

SGK prim ve hizmete iliþkin tahakkuklar için ait olduðu ayý izleyen ay sonuna kadar Sosyal Güvenlik Kurumunun belirlediði ödeme kanallarý aracýlýðýyla ödeme yapýlabilir.