Polonya-Batý Ukrayna-Romanya

"Ukrayna sýnýrýnýn güçlendirilmesi için Polonya 2,3 milyar Euro harcayacak."

Polonya Baþbakaný Donald Tusk bu açýklamayý yapýnca Zelensky'nin Macron'un Olimpiyat oyunlarý esnasýnda sunduðu ateþkes önerisini reddetmesi de pek þaþýrtýcý deðildi tabii. Ýlaveten Almanya'nýn Ukrayna'yý korumak için NATO topraklarýndan Patriot hava savunmasýnýn kullanýlmasýný önermesi ve hava savunma sistemlerinin Polonya, Macaristan ve Slovakya topraklarýna konuþlandýrýlmasýnýn görüþülüyor olmasý þu soruyu düþündürüyor: NATO, Ukrayna'nýn doðusu yerine artýk Rusya'ya karþý savunma hattýný Polonya-Batý Ukrayna-Romanya olarak mý belirledi? Hatýrlayalým; Romanya'da 2,5 milyar Euro maliyeti olan 10 bin NATO asker ve ailelerinin yaþayabileceði Avrupa'nýn en büyük NATO üssü daha doðrusu askeri yapýlarýn yanýnda okullar, maðazalar ve hastane de yer aldýðý yaþam kompleksinin çalýþmalarý çoktan baþlamýþtý. Buna uzun dönem tartýþmalara konu olmuþ ABD'nin Dedeaðaç'a yaptýðý askeri yýðýnak da burunlara farklý kokularýn gelmesine yol açýyor.

Rusya cephesinden de karþý hamle, Petersburg Mahkemesi Almanya ve Ýtalya'nýn bankalarýna (UniCredit, CommerzBank ve Deutsche Bank) ait 700 milyon Euroluk varlýða el koyarak devam ediyor. Dahasý da var. Rusya, Ýran limanlarý üzerinden NATO kontrolündeki Avrupa su yollarýný 'by-pass' ederek yýlda 30 milyon ton kargo ihraç etmeyi planlýyor. Yani bir cisim yaklaþýyor.

Yani sözün özü 'saflar sýklaþtýrýlýyor' ve bu hamleler Rusya, Dinyeper Nehri kuzey doðusundaki Harkov'a yoðunlaþýrken cephe hattýný batýya konumlandýrarak aslýnda acaba kendilerini mi koruyorlar dedirtiyor. Macaristan ve Slovakya'nýn Rusya ile 'iyi' iliþkilerine iþaret edilerek bunu istemeyeceklerine dair yorumlar da bu geliþmelerle eþ zamanlý olarak 'Batý karþýtý', 'Rus yanlýsý' sýfatlarý kullanýlan Slovakya Baþbakaný Robert Fico'nun suikast haberi 'zamanlama manidar' dedirtiyor.

Bütün bu geliþmeler, Ukrayna'daki gibi ülke savunmasýnýn 'dýþa baðýmlý' olmasýnýn nelere yol açabileceðine ders niteliðinde olduðu için 19 Mayýs ile Anadolu'dan baþlatýlan milli mücadelenin ne kadar deðerli olduðunu bir kere daha gösteriyor. Kutlu olsun.