Filistin Yönetimi, 23 Haziran tarihinde 100 Günlük Reform Planý'ný yürürlüðe koymuþtu. 24 Haziran 2002 tarihinde ABD Baþkaný Bush'un konuþmasýnda Filistin terörünün sona erdirilmesi ve bunu takiben bütün meselelerin ve barýþýn nihai olarak tesis edilmesine vurgu yapýlmýþtýr. Temmuz ayýnda Filistin Ulusal Yönetimi Temel Kanunu yürürlüðe koyularak bir Filistin Devleti kuruluncaya kadar geçici anayasa olarak iþlev görmesi amaçlanmýþtýr. Orta Doðu Dörtlüsü'nün (Quartet: Amerika Birleþik Devletleri-ABD, Rusya, Avrupa Birliði-AB ve Birleþmiþ Milletler-BM) 10 Temmuz'da Filistin Reformu Çalýþma Grubu'nu oluþturulmuþtur. Dörtlü tarafýndan hazýrlanan ve 2005 yýlýna kadar Orta Doðu'daki çatýþmaya iki devlet prensibi çerçevesinde son vermeyi amaçlayan ilk Yol Haritasý, Orta Doðu Dörtlüsü tarafýndan 17 Eylül 2002'de açýklanmýþtýr. Ýtirazlar üzerine Ekim 2002'de ABD Baþkaný Bush, daha detaylý olan ve taraflarýn taleplerini de dikkate alan kendi Yol Haritasý'ný ilan etmiþ, ardýndan Aralýk ayýnda Orta Doðu Dörtlüsü revize ettikleri Yol Haritasý'ný yeniden sunmuþlardýr.
Taraflarýn taleplerini karþýlayamayan bu giriþimler sonuçsuz kalmýþtýr. AB, Yol Haritasý'nýn yeni haliyle yayýnlanmasý için ABD'ye baskýlarýný yoðunlaþtýrmýþ; ancak Amerikan yönetimi, reformlarý baþlatmak üzere yeni bir Filistin baþbakaný atanana kadar planý yayýnlamayacaðý konusunda ýsrar etmiþtir. 7 Mart 2003'te Arafat, Batýlý baðýþçýlarýn baskýsý üzerine Filistin Yönetimi Baþbakanlýðýný oluþturarak yetkisini paylaþmýþ ve isim olarak da Mahmud Abbas'ý bu göreve getirmiþtir.
20 Mart 2003 tarihinde, Orta Doðu'daki dengeleri deðiþtirecek olan ABD liderliðinde Irak'a yönelik harekât baþlamýþtýr. 14 Nisan'da Ýsrail, Yol Haritasý'na iliþkin olarak 14 rezervini ortaya koymuþ ve Þaron "acý veren ödünler verilmesi" ihtiyacýndan söz ederken Filistinlilerin topraklarýna geri dönme hakkýný reddetmiþtir. 16 Nisan 2003 tarihinde ABD Kongresi, Ýsrail'e 1967 sýnýrlarý içinde kullanmak üzere 3 yýl içinde 9 milyar dolar kredi garantisini uygun bulmuþtur.