Rusya

Rusya, İsrail-Filistin sorununda İsrail'in yerleşim çalışmalarının sonlandırılmasına ve bağımsız Filistin devletinin kurulmasına destek veriyordu. Abbas ve Meşal Orta Doğu'da barışın sağlanması ile ilgili artık ümitlerini yitirdiklerini söylerken, Netanyahu'nun gündeminde İran vardı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'a dişli bir yaptırım uygulanması gerektiğini ve İran'ın güvenliğini artırmaya yönelik S-300 füzelerinin satışının iptal edilmesini istiyordu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın bölgede tansiyonu yükseltecek bir girişimde bulunmak istemediğini vurgularken bu prensip çerçevesinde Rusya'nın silâhların satışının gerçekleştiğini, İran'a S-300 füze savunma sisteminin de bu şekilde gerçekleşeceğini belirtiyordu.

İran'a S-300 füzeleri sevkiyatının gecikmesi, Federal Askerî Teknik Şirketi Başkan Yardımcısı Aleksander Fomin tarafından teknik nedenlere bağlanmıştı. Rusya İran'la iki yıl önce İran'ın hava savunma gücünü artıracak olan beş adet S-300 füze sisteminin satışı konusunda 800 milyon dolar değerinde bir anlaşma imzalamıştı. Buna karşılık, İsrail ve ABD, nükleer tesislerinin vurulmasını engelleyecek bir savunma sistemine İran'ın sahip olmaması için Rusya'ya baskı uyguladıkları görülüyordu.