ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi, Rusya'nýn eski stratejilerine çeki düzen vermesine neden oldu. Taliban'ý, resmi anlamda "yasaklanan terör örgütü" olarak tanýmasýna raðmen, yeni dil ve üslup geliþtirme gayreti içinde. Afganistan'ýn istikrarý ve düzeni için düzenlenen Rusya aðýrlýklý toplantýlara, hep Taliban temsilcileri davet ediliyordu.
Lakin Rusya yeni süreçte kavga yapmak istemiyor. Tam tersine, bu yeni süreçten nasýl kazanarak çýkmanýn peþinde. Çin'in perde arkasýndan Afganistan sürecinde rol almasý, Pakistan'ý görünür kýlýp, kendisini gölgede tutmasý, uzun zamandýr Rusya açýsýndan takip edilen tablodur. Rusya, Afganistan'daki ABD'nin çekilmesini, Çin ve Pakistan açýsýndan kazanç olarak anlýyor. Buradan nasýl yeni pozisyon elde etmenin de yollarýný, Orta Asya ve merkezi Asya'daki ortaklarý ile pekiþtirme gayreti içinde. Tacikistan ve Özbekistan'ýn giderek daha fazla odaklanacaðý açýktýr. Rusya'nýn baþýný çektiði Kolektif Güvenlik Anlaþmasý, örgütün sýnýrlarý içerisinde Afganistan sürecine yeni stratejiler üreteceði açýktýr. Uzun zamandan beri ortak tatbikatlarla Rusya, hem bir taraftan kendi sýnýrlarýný korumaya almaya çalýþmakta, diðer yandan da özellikle oradaki pozisyonuna güç katma peþinde. Rusya uyuþturucu trafiði olarak Afganistan'da Taliban dönemini kritik görüyor!
DAEÞ tarafýndan olasý saldýrý giriþimleri nedeniyle de, merkezi Asya hattýný saðlama almak istiyor.
Taliban'ý tanýtýp, tanýmlamasýný BM ile baðlantýlý yapacaktýr. Ama açýk gözüken, asla karþýsýna almak istemiyor! Hatta yol açýcý gözükmek, krizden fayda çýkarmak açýsýndan, faydalý tutum olarak benimsemiþ durumda.
Çin ile ittifak halinde olmasýna raðmen, tek baþýna Çin'in bölge hâkimiyetini kendi açýsýndan tehlikeli görüyor. Bu nedenle Türkiye ile bu süreçte ortak çalýþma gibi tutumunu görürsek þaþýrmamamýz gerek!
Afganistan enteresan süreç...
Rusya'nýn burada ciddi anlamda geçmiþe dönük sancýsý söz konusudur. Bu sebepten Rusya; yeni süreci maceracý olmaktan ziyade, pragmatik tutum ile yeni stratejiler üretmek istiyor. Orta Asya'nýn güvenliðini, kendi güvenlik sorunu olarak anlýyor ve geleceðe yönelik oradaki hâkimiyetinin anahtarýnýn da, merkezi Asya'daki Türk Müslüman coðrafyadaki kalýcý varlýðý ile belirlemeyi düþünüyor. Ýþte tam da bu sebepten, Orta Asya'daki Türkistan coðrafyasýndaki stratejileri, Türkiye'nin nasýl pozisyon sergileyeceði etkileyecektir. Rusya bu bölgede de iþbirliði çabasýný, daha reel politik kavram içerisinde sergileyecektir.