28 yýl olmuþ...
Dile kolay ruha zor mu zor 28 yýl...
Zindanlarda geçen 28 yýl...
Rutubetli duvarlar arasýnda unutulan Sivas maðdurlarý 28 yýldýr adalet bekliyor!
Onlar ve aileleri, devlet içindeki mezhepçi kadrolaþmanýn kurbanlarý.
Ne diyordu Yargýtay Onursal Üyesi Cevdet Ýlhan Günay: "Hâkim arkadaþlarýmýz derler ki, bir yere gelebilmek için TSE damgalý olmak lâzým. TSE ama açýlýmý Türk Standartlarý Enstitüsü deðil. Onun açýlýmý, Tunceli-Sivas-Erzincan'dýr!"
TSE hattýndan Alevî Dedesi Seyfi Oktay'ýn Adalet Bakaný olmasýný hatýrlayalým...
Yine TSE hattýndan, eski Adalet Bakanlarý'ndan Mehmet Moðultay þu sözünü de hatýrlayalým: "MHP'li faþistleri ve Refahlýlarý mý iþe alacaktým?"
Türk yargýsýnda gerçekleþtirdikleri mezhepçi kadrolaþmaya tepki gösterenlere bu sözü söyleyen Moðultay yýllar sonra sözünü inkâr deðil tashih etti. Yaptýklarý mezhepçi kadrolaþmayý itiraf etti de diyebiliriz: "Ben hiçbir zaman faþist kelimesini kullanmadým ve Refah Partililer'den bahsetmedim. 1995 Ýstanbul Kongresi'nde, "Ben CHP'lileri iþe almayacaðým da MHP'lileri mi alacaðým" demiþtim."
Ben de Moðultay'ýn tashihine (itirafýna) þu mukabelede bulunmuþtum: "Sayýn Bakan, babanýn þirketine iþçi mi alýyorsun yoksa ülkede adaleti saðlasýnlar diye hâkim savcý mý?"
Ýþte size "Eski Türkiye"deki adaletin, hukukun ahvali!..
1993 senesinde Sivas'taki hâdiselerin ardýndan tutuklanan ve mezhepçi yargýnýn sergilediði mahkeme tiyatrosuyla idam cezasý alan Müslüman Anadolu'nun evlatlarý hâlâ zindanlarda; evet hâlâ zindanlarda!
Dönemin mezhepçi yargýsý verdiði idam kararýyla adaleti deðil intikamý tesis etti. Hâdisenin olduðu gün deðil Madýmak Oteli'nin önünde Sivas'ta bile olmayanlar cezalandýrýldý.
Maalesef geçen 28 yýlda Sivas maðdurlarý için hukuk zaviyesinden deðiþen bir þey olmadý. Sadece 86 yaþýndaki Ahmet Turan Kýlýç, saðlýk sorunlarý sebebiyle geçen sene Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan affedildi de ölmeden evine dönebildi.
Diðerleri?..
28 yýldýr yakýnlarýný bekleyen aileler yeniden yargýlama talep ediyorlar. Mezhepçi yargýnýn maðdurlarýndan Bülent Düvenci'nin eþi Buket Düvenci þunlarý söylüyor: "Ben eþimin suçlu olduðunu bilsem adalet aramam. Cezasýný çeksin derim. Lâkin eþim suçsuz. Onlarca belge bilgi ortada. Biz sadece yeniden yargýlanma talep ediyoruz. Hesap mahþere kalmasýn istiyoruz. Sahipsiz býrakýldýk. Kimse feryadýmýzý duymuyor. Bu provokasyonu gerçekleþtirenler Türkiye'nin huzur ve kardeþlik ortamýný hedef aldý. 1993 yýlý çok karanlýk bir yýl. Birçok faili meçhul cinayetler bu süreçte iþlendi. O dönem aydýnlatýlýrsa, Sivas sanýklarýnýn suçsuz olduðu da anlaþýlacaktýr. Bunun istisnasý yok. Orada hayatýný kaybedenler de bu ülkenin insanlarý. Çok büyük acýlar yaþadýlar. Esas failler dýþarda gezerken, eþim gibi nice suçsuz insan yýllardýr çile dolduruyor."
Avukat Cüneyt Toraman da Sivas maðdurlarýnýn yeniden yargýlanmalarý gerektiðini söylüyor: "Sivas davasýnýn bütün sanýklarý cezaevlerinden yaþamýný yitirse bile bu davanýn mutlaka yeniden görülmesi gerekir. 28 yýllýk bir kumpas davasýndan bahsediyoruz. Bu davanýn provokasyon, kurgu ve kumpas olduðuna dair çuval çuval delil var. Esas failler cezalandýrýlmalý. Kumpas tüm yönüyle aydýnlatýlmalýdýr. Tek bir çaký býçaðýnýn dahi ele geçirilmediði olayda, sanýklar anayasayý yýkmak suçundan mahkum edildi. Adalete ve hukuka saygýsý olan herkesin, böyle bir davadan dolayý utanmasý gerekir. Balyoz ve Ergenekon nasýl yeniden incelendiyse Sivas'ta yaþanan olaylar da yeniden incelenmelidir."
Buket Haným'ýn þu sözüne dikkat çekip yazýmý noktalýyorum: "Esas failler dýþarda gezerken, eþim gibi nice suçsuz insan yýllardýr çile dolduruyor."
Ülke 90'lý karanlýk yýllara döndürülmeye çalýþýldýðý bugünlerde Sivas davasýnýn yeniden görülmesi daha bir önem kazanýyor. Esas failleri bilmek hepimizin hakký deðil mi!..