Velilere müjde yeni Bakan'dan

Yeni Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer işe çok hızlı başladı. Eğitimde kangren haline gelmiş 'yardımcı ders kitabı' mevzusunda müşahhas bir adım attı.

Veliler yıllarca feryat ediyorlardı. En hassas oldukları çocukları üzerinden maddî ve mânevî istismara uğruyorlardı. Milyon liraların döndüğü bir rant çarkının kurbanıydılar.

Ben de son yıllarda, eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte 'yardımcı ders kitabı' konulu yazılarla velilerin feryadını köşeme taşıyordum.

Yazılarımda çok basit bir soru soruyordum: "Devletin verdiği kitaplar sadra şifa olamıyorsa devlet kasasından milyonları çöpe mi atıyor? Ücretsiz dağıtılan ders kitaplarını hazırlayanların kafaları "Yardımcı ders kitabı" hazırlayanlar kadar çalışmıyor mu ki hazırladıkları kitaplar yetersiz kalıyor? Yoksa ders kitapları yeterli de öğretmenler mi işgüzarlık yapıyor?"

AK Parti haklı olarak "talebelere ücretsiz ders kitabı dağıtıyoruz" diye övünürken veliler de haklı olarak "Sağolun ama ücretsiz dağıttığınız ders kitapları yerine öğretmenler bize parayla kitap aldırıyorlar" diyorlardı.

"Yardımcı ders kitabı" adı altında velilere zorla aldırılan kitapların bir tanesinin fiyatı 50-60 TL'den başlıyor. "Yardımcı ders kitabı"nın yanına bir de test kitapçıklarını ekleyin... "Yardımcı" olsun diye bir talebeye alınan materyallerin asgari maliyeti yarım milyon Türk lirası!

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer bu garabete, bu sömürüye el koydu ve yardımcı kaynakların talebelere ücretsiz dağıtılacağını açıkladı. Bu hususta köşemde Milli Eğitim Bakanlığı'nı çok eleştirmiş biri olarak atılan müsbet adıma yer vermemem olmaz. Ekonomik sıkıntıların yaşandığı şu zor günlerde Bakan Özer'in açıklaması velilere bir müjde oldu.

Bakan Mahmut Özer mevzuyla alâkalı şunları söyledi: "Bir taraftan ders kitapları ücretsiz olarak dağıtılmaya devam ederken, diğer taraftan Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı destekleyici öğretim materyallerinin ve yardımcı kaynakların dijital ortamda ücretsiz erişimini artırırken, diğer taraftan da basılarak tüm okullara, tüm sınıflara dağıtılmasıyla ilgili karar aldık. Bir yönerge değişikliğine gidiyoruz. Kasım ayından itibaren de bunu uygulamaya geçiriyoruz. Aslında bunu, bu ay içerisinde uygulamaya geçirdik, ama tüm illerde ilk defa kasım ayından itibaren uygulamaya geçireceğiz. Biliyorsunuz bir hafta önce Ağrı'ya gitmiştim. Ağrı'da 140 bin öğrencimiz var. 140 bin öğrencinin tamamına bu hazırlamış olduğumuz kaynakları, o gün itibarıyla eriştirdik."

Bakan Özer, Bakanlığı'nın okullarda yardımcı kaynak kullanılmasını yasakladığını ve tüm il milli eğitim müdürlüklerinin ve okulların, öğrencilere yardımcı kaynak aldırılmamasına yönelik uyarıldığını da vurguluyor.

Tüm veliler adına Bakan Mahmut Özer'e teşekkür ediyorum.