Zorla sürgün projesi

Ýsrail Ýstihbarat Bakanlýðý'nýn sunduðu bir rapor (Local Call / +972) haber sitelerinde yayýnlandý. Rapor Gazze'deki sivil nüfusa dönük eylem planýný içeriyor. Belli ki Ýsrail dünya kamuoyunun tepkisini görmek/ölçmek için sýzdýrdýðý dokümanla nabýz yokluyor. Likud partililerin whatsapp grubuna atýlan rapor, yerel siteler üzerinden dünyaya lanse edildi. Raporun çok yeni olduðunu da düþünmüyorum.

Ýsrail istihbaratýnýn eylem planý, hükümete ve orduya bir halký kendi yurdundan arýndýrmak için farklý öneriler içeriyor. Haber dünya basýnýnda yanký buldu.

Zorla sürgün projesi Gazze'deki nüfusu Mýsýr topraklarýndaki Sina Yarýmadasý'na kalýcý bir iskan öngörüyor. Bu projenin maliyetini ve Kahire'yi ikna edecek formüller ise çok önce planlanmýþ zaten. Mýsýr'ýn borçlarýný silmeyi þimdiden teklif ettiler bile.

Bu sürgün projesi yeni deðil. Cemal Abdülnasýr'a ve Enver Sedat'a bu teklifi yapmýþlardý. Mýsýr'a zorla göz ettirilecek nüfusun ise bir kýsmý belki baþka ülkelere göç edecekler ve böylece Gazze insansýzlaþtýrýlacak.

Ýstihbarat Bakaný Gila Gamliel Likud Partisi'nden. Partinin politikalarýný ve doðrudan Netanyahu'nun niyetini ifþa eden bu rapor zorla sürgünün adýmlarýný ve yöntemlerini içeriyor.

Uluslararasý hukuka göre bu tür sürgün planlarý suç teþkil ediyor. Bir halký yalnýzca inancý, milliyeti sebebiyle topraklarýndan zorla çýkarma ve bu süreci tetikleyen sivil katliamlarý elbette bir gün adil mahkemelere taþýnacaktýr.

Sürgün planý birkaç adýmda kurgulanmýþ. Ýlk aþamada, hava saldýrýlarýnýn Gazze Þeridi'nin kuzeyine yoðunlaþmasý ve Gazze halkýnýn "güneye tahliye edilmesi" için harekete geçilmesi gerekiyor. Ýkinci aþamada, Gazze'ye kara harekâtý baþlayacak ve bu, kuzeyden güneye tüm Þeridi'nin iþgal edilmesine ve Hamas savaþçýlarýnýn yeraltý sýðýnaklarýnda etkisizleþmesine yol açacak.

Sürgün planýnda ayrýca ABD'nin, Gazze'deki Filistinlileri kanýksamalarý için Mýsýr'a baský uygulama sürecine dâhil edilmesi gerektiði ve Kanada'nýn yaný sýra, diðer Avrupa ülkelerinin -özellikle Yunanistan ve Ýspanya- Filistinli mültecilerin absorbe edilmesine ve yerleþtirilmesine yardým etmesi gerektiði de belirtiliyor. Projenin hayata geçirilmesi için ABD'nin Mýsýr, Suudi Arabistan, Katar, BAE ve Türkiye gibi ülkelere baský yapmasý isteniyor.

Sürgün planýnýn siyasi yapýlanmasýnda ise Gazze halkýna ne yapýlacaðýna iliþkin iki seçenek daha sunuluyor. Bunlardan ilki, iþgal altýndaki Batý Þeria'da el-Fetih liderliðindeki Filistin Yönetimi'nin Gazze'yi Ýsrail himayesinde yönetmesine izin vermek. Ýkincisi, Hamas'a alternatif olarak baþka bir "yerel Arap otoritesi" oluþturmaktýr. Belgede, her iki seçeneðin de stratejik ve güvenlik açýsýndan Ýsrail açýsýndan arzu edilmediði ve özellikle Lübnan'daki Hizbullah'a yeterli bir caydýrýcýlýk mesajý saðlayamayacaðý kanaatiyle zorunlu ve kalýcý sürgün önerisi bir zaruret olarak vurgulanýyor.

Mýsýr lideri Sisi bu baskýya direnebilecek mi? Suudi Arabistan ve BAE nasýl tepki verecek. Birçok rasyonel gözlemci gibi ümitsizim. Ýbrahim Anlaþmalarý sonrasýnda küresel aktörleri de dâhil eden Hint-Ýbrahim (I2U2) Ýttifaký, bugün olup bitenlerin hazýrlayýcýsý oldular. Masadaki hesaplar sahada tutar mý bilinmez.