Batı Yakasında Değişen Çok Şey Var II

"NATO üyelerini hedef alan herhangi bir siber saldırının Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 5. maddesinin uygulanmasına yol açabilir."

NATO Askeri Komitesi Başkanı Amiral Rob Bauer

'Meğer ne çok şey biriktirmişsin içinde' sözüne atfen meğer Doğu-Batı hattının diğer ucunda da 'dengeler'i değiştirici ne hamleler geliyor.

Geçtiğimiz 'Batı Yakasında Değişen Çok Şey Var' başlıklı yazımızda yer verdiğimiz 'dengeleri değiştirici' gelişmelerin 'kalibresi'ni artırıcı hamle Atlantik ittifakınım diğer ucundan gelmekte gecikmedi: ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken tabiri caizse 'fitili ateşledi': "NATO, Rusya'nın artan hibrit saldırılarına yanıt verecek."

Gazetecilere verdiği demeçte ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Neredeyse tüm müttefiklerimiz Rusya'nın hibrit saldırılarının yoğunlaşmasından etkilendi. Neyin peşinde olduklarını biliyoruz ve gerektiğinde hem bireysel hem de kolektif olarak yanıt vereceğiz." dedi.

Sanki bir el düğmeye basmış gibi 'Batı' kanadından birbirinin peşi sıra ortalığı kızıştırıcı açıklama yapıyor. ABD Başkanı Joe Biden 'gizlice' Ukrayna'nın 'sınırın ötesindeki Rus mevzilerine uzun menzilli ABD silahlarıyla karşılık" vermesine izin verme isteğini resmen kabul ederken Hollanda, "Ukrayna vereceğimiz F-16'ları ABD'nin iznine gerek kalmadan Rusya'daki hedeflere karşı kullanabilir." derken Ukrayna meselesinin ilk günlerinde 'miğfer' gönderen Almanya artık verdiği silahların Rusya topraklarında kullanılmasına izin verdiğini ancak kullanılacak silahların neler olduğunu gizli anlaşmalar gereği belirtemeyeceğini söyledi.

Yani Macaristan Başbakanı Victor Orban'ın dediği gibi "Avrupa, çılgın kondüktörü olan bir tren gibi savaşa koşuyor.". Çünkü Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, "Batı silahlarının Rusya topraklarında kullanılması an meselesi." derken Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Dimitri Medvedev, Batı silahlarının Rusya'yı vurma izni sonrası sorulan soruya cevaben şu sözleri etmekten imtina etmiyor: "Taktik Nükleer silah kullanmakla tehdit etmiyoruz, kullanırız." Vladimir Putin ise NATO'nun Ukrayna'ya verdiği füzelerle Rusya'nın içlerinin vurulması meselesine konusunda lafını sakınmıyor: "NATO liderleri, özellikle 'küçük Avrupa ülkeleri' neyle oynadıklarını iyi bilmeliler. Rusya'ya saldırmadan önce 'küçük yüzölçümlü topraklarda, yoğun insan nüfusuna sahip olduklarını' göz önünde bulundurmalılar."