Bir cisim yaklaþýyor

Geçtiðimiz yazýda bu ifadeyi kullanmanýn üzerinden 13 saat bile geçmedi ki o 'cisim'in yaklaþtýðýnýn önemli emarelerinden biri gerçekleþti: Ýran Cumhurbaþkaný Ýbrahim Reisi, Dýþiþleri Bakaný Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doðu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma Ýmamý Ayetullah Ali Haþim, helikopter kazasý geçirdi ve 13 saatten fazla bulunamadýktan sonra Akýncý enkaza ulaþtý. Ne ilginçtir ki, Rusya'nýn Ýran limanlarý üzerinden NATO kontrolündeki Avrupa su yollarýný 'by-pass' ederek yýlda 30 milyon ton kargo ihraç etmeyi planladýðýný ilan ettikten sonra bu üst düzey Ýran heyetinin Azerbaycan'daki 'baraj' açýlýþýnýn dönüþünde bu kaza gerçekleþti; demek ki etkileri açýsýndan öyle böyle bir 'baraj' açýlýþý deðilmiþ. Yakýn zamana kadar Ýran ile Azerbaycan arasýnda II. Daðlýk Karabað Savaþý baþta olmak üzere pek çok bölgesel meselede gerginlik süregelirken bu ziyaret zaten ilginçti; hemen ardýndan meydana gelen kaza, durumu daha da ilginçleþtirdi doðrusu. Hatýrlatalým; öncesinde de Rusya, Barýþ Gücü'nün Karabað'dan çýktýðýný duyurmuþtu. Yani dengeler deðiþiyordu.

Dengeler sadece bu bölgede deðiþmiyor dedirten baþka bir geliþme de Pasifik'te gerçekleþiyordu. Çin, bir yandan Dýþiþleri Bakanlýðý tarafýndan "Tayvan baðýmsýzlýk güçlerinin kafalarý kýrýlacak ve kanlarý akacak" þeklinde 'zehir zemberek' açýklamalar yaparken diðer yandan da Tayvan lideri Lai Ching-te'nin göreve baþlamasýnýn ardýndan Çin Halk Kurtuluþ Ordusu tarafýndan savaþ gemileri ve uçaklarla denizden ve havadan gerçeðinin bir 'provasý' niteliðindeki Tayvan'ý kuþattýðý "Joint Sword-2024A" isimli tatbikat ile gözlerin Ýran'dan Asya Pasifik'e yönelmesine sebep oluyordu.

Ha, bitti mi bitmedi. Deðiþen dengelere, lityum iyon pillerde kullanýlan küresel kobalt üretiminin %65'inin yapýldýðý yapýldýðý ve daha da önemlisi, dünyanýn kobalt rezervlerinin 3/4'ünün bulunduðu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki 'ABD vatandaþý silahlý kiþiler yakalandýðý askeri darbe giriþimi' ve 'akýllý cihazlar' üretiminde kritik öneme sahip nikel üretimiyle öne çýkan Yeni Kaledonya Cumhuriyeti'ndeki 'hareketlenmeler' de eklenince resim daha da berraklaþýyordu: Bir Cisim Yaklaþýyor.