Doðu-Batý hattýnýn 'doðu' kýsmýnda 'dengeleri' deðiþtirici 'bütünleþme' hamleleri yanýnda 'helikopterlerin acil iniþe zorlanmasý' gibi durumlar yaþanýrken kýtanýn diðer ucunda da 'dengeler'i deðiþtirici hamleler gelmeye devam ediyor: Finlandiya'nýn Moskova eski büyükelçisi Hannu Himanen'e göre Rusya, Baltýk Denizi'nde Finlandiya ve Litvanya ile olan deniz sýnýrýný deðiþtirme planýný hayata geçirecek çünkü Rusya Savunma Bakanlýðý sitesinde bir karar taslaðý yayýnladý. Tass'ýn haberine göre, taslakta ülkenin uluslararasý hukuku ihlal ederek Baltýk Denizi'ndeki Rus karasularýný geniþletmeyi planladýðý ve yeni sýnýrlarýn yýl sonundan önce çizilmesi gerektiði belirtiliyor.
Diðer taraftan Polonya Savunma Bakanlýðý, Rusya ve Belarus sýnýrlarýnda birleþik bir Baltýk savunma hattý oluþturmak üzere Litvanya, Letonya ve Estonya ile güçlerini birleþtireceklerini açýklarken Medvedev, el yükselterek nükleer kartýný 'Polonya küresel bir savaþ durumunda radyoaktif külden payýný alacak; Polonyalý yetkililer konuþmadan önce ne istediklerini düþünmeli' diyerek bir kez daha masaya koydu. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in 'Ukrayna'nýn, Rusya'ya saldýrmak için NATO silahlarýný kullanma zamanýnýn geldiðini' söylemesi ise 'oyun boyut deðiþtiriyor' dedirtiyordu. Teklif ayrýca Rusya'nýn Kaliningrad eksklavýndaki su alanýnýn Zelenogradsk ve Baltiysk þehirlerinin dýþýnda kalan kýsýmlarýna da iþaret ediyor. Belgede 1985'teki mevcut sýnýr çizgisinin küçük ölçekli haritalar kullanýlarak belirlendiði belirtiliyor.
The Moscow Times, Rusya Savunma Bakanlýðý'nýn sýnýrýn artýk "modern coðrafi duruma" uymadýðý için deðiþtirilmesi gerektiðini iddia ettiðini yazarken Finlandiya Dýþiþleri Bakaný Elina Valtonen, Rusya'nýn Finlandiya Körfezi'ndeki deniz alanlarýnýn nasýl tanýmlandýðýný gözden geçirebileceðini "Dýþiþleri Bakanlýðý ayrýntýlarý araþtýrýyor. BM Deniz Hukuku Sözleþmesi, kýyý devletlerinin deniz alanlarýnýn nasýl tanýmlanacaðýna iliþkin hükümler içeriyor; ayrýca gözden geçirildi. Rusya'nýn sözleþmeye taraf olarak buna göre hareket ettiðini varsayýyoruz. Karýþýklýða neden olan þeyin hibrit etki olduðunu hatýrlamakta fayda var. Finlandiya'nýn kafasý karýþmayacaktýr" diyerek ifade ediyordu.
Batý yakasýnda 'deðiþen dengeler' bu kadarla da kalmýyordu. Polonya, Belarus sýnýrýnda 200 metrelik tampon bölge ilan ederken Belarus, AKKA yani Avrupa'da Konvansiyonel Kuvvetler Antlaþmasý'ndan çekilerek ordusunu güçlendiriyor ve Rusya'dan gelen taktik nükleer silahlarý ülkesinde konuþlandýrýyordu.
Ukrayna durur mu, Rusya'nýn NATO ve ABD'den gelecek nükleer füzelere uyarý radarýný vurduktan sonra Rusya topraklarýný vurmak için izin isteyerek savaþý býrakmak niyetinde olmadýðýný gösterirken Rusya, Ukrayna'daki çatýþmaya Batý ülkelerinin askerleri ile dahil olma isteðini 'kýrmýzý çizgi' ve 'küresel savaþýn baþlangýcý' olarak nitelendiriyordu. Bu da yetmezmiþ gibi Ýngiltere, Kanada, Letonya, Litvanya, Hollanda, Polonya, Finlandiya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Ýsveç ve Estonya, Ukrayna'nýn Rusya'nýn derinliklerindeki hedefleri silahlarýyla vurmasýna izin verdiðini duyuruyordu. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de "Ukrayna kendini savunma hakkýna sahiptir. Buna Rusya topraklarýndaki hedeflere yönelik saldýrýlar da dahildir" diyordu.
Yani Batý yakasýnda asayiþ hiç de berkemal deðil ve deðiþen çok 'þey' oluyordu.