Dayýmýn kanlý gömleðini eve yolladýlar 27 Mayýs'ta

Rahmetli dayým Muammer Çavuþoðlu, 26 Mayýs 1960'da Ulaþtýrma Bakaný, bir gün sonraysa Yassýada'da zincire vurulmuþ bir mahkumdu. Yassýada'ya gittikten bir süre sonra giysilerini eve yolladýlar. Mahkemeler baþlayacaktý, yeni, temiz elbise, gömlek, kravat gerekiyordu. Basýna, bakýn nasýl da güzel bakýyoruz mahkumlara (!) demek istiyordu ada komutaný Tarýk Güryay. Dayýmýn kýzý Nazlý (Ilýcak) eve yollanan özel eþyalarý arasýnda, yediði kýrbaçlar sonucu, dayýmýn lime lime olmuþ, kanlý gömleðini görünce yere düþüp bayýlmýþtý. Genç bir kýzýn yaþamýnda bu nasýl bir sarsýntý yaratýr ve onun geleceðini nasýl etkiler bir düþünün hele!!

Nurlar içine yatsýn, dayým, Yassýada'da mahkum edildi ve Kayseri Ceza Evine gönderildi. Suçu neydi peki? O iðrenç 6-7 Eylül olaylarý sýrasýnda Ýzmir'deki Yunan Konsolosluðunu basýp Yunan bayraðýný parçalayanlarýn bu ayýbý için Atina'dan özür dilemek amacýyla Ýzmir milletvekili olarak, hükümet kararýyla, konsolosluk gönderine bayrak çekmekti! Ve o uyduruk Yassýada Mahkemesi dayýmý tam 6 yýl hapse mahkum etmiþti!! Böylece 27 Mayýs yönetimi, 6-7 Eylül yaðmalarýna onay veriyordu!!

Yassýada mahkemesi (!) rahmetli Celal Bayar'ý, merhum Adnan Menderes, Fatin Rüþtü Zorlu ve Hasan Polatkan'ý idama mahkum etti. Bayar, yaþ haddinden idamdan kurtuldu ama acýmasýz eller Menderes, Zorlu ve Polatkan'ý dar aðacýna çýkardý! Bu idamlar Türk toplumunda derin yaralar açtý. Bu gün bile CHP'nin iktidar olamamasýnýn kökeninde bu idamlar yatar. Toplum gerek darbeden gerekse de idamlardan CHP'yi sorumlu tutar. Nitekim darbe sonrasý yapýlan ilk seçimlerde CHP tek baþýna iktidar olamaz; Adalet Partisiyle koalisyon kurmak zorunda kalýr.

Cumhuriyet tarihinin en büyük ayýbýdýr 27 Mayýs; dahasý 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Þubat gibi rezilliklere de kapý açmýþtýr.