Fillerin gölgesinde vurulan hastane

1882 yýlýnda Anglikan Kilisesi tarafýndan açýlan Ehli Baptist / Ehl-i Arab Hastanesi, Kudüs'teki piskoposluða baðlý. Piskopos Hosam Naoum, Ýsrail hükümetine saldýrýlarý durdurmasý için çaðrýda bulundu, kendi cemaatini ise dua ederek, oruç tutmaya davet etti.

Hastanede 500 civarýnda çocuk ve kadýnýn öldüðü tahmin ediliyor. Böyle bir saldýrýnýn hangi uçaktan yapýldýðý belli. Ýsrail makamlarýnýn önce itiraf edip sonra inkar ettikleri bu saldýrýya dair, bazý ülkelerin elinde uydu görüntüleri mevcut ki yapýlan açýklamalar bunu teyit ediyor.

3. Dünya Savaþý'nýn bir hibrit savaþ olduðunu ve çoktan baþladýðýný bu köþede aylar önce yazmýþtýk. Ukrayna, Asya-Pasifik, Doðu Akdeniz, Kafkasya-Hazar ve Balkanlar'da mücadele söz konusu. Enerji yollarý, ticaret limanlarý, buzullarýn eridiði Kuzey Denizi...

Ukrayna üzerinden Rusya'yý yorgun savaþçý haline getiren ABD, istediði sonucu alamadý. Ukrayna-Rusya savaþýnýn uzamasý ve ortaya çýkan aðýr fatura Biden iktidarýný sýkýntýya soktu.

Hamas tarafýndan Ýsrail'e yapýlan saldýrý ABD'de yapýlacak seçimlere doðru Demokratlarý ve Biden'ý da toparlayabilir. ABD siyasetinde Ýsrail lobisinin etkisini herkes bilir. Washington'da Müslüman ve Hasidik Yahudileri ne kadar protesto ederse etsin politikacýlar için ABD kongresine giden yolda Ýsrail lobisi çok etkili.

Görünüyor ki Ýsrail'in hedefinde Golan Tepeleri'ni geniþletmek ve su havzalarýnýn tamamýný kontrol etmek var. Suriye'yi bombalayan Ýsrail'e hiçbir tepki vermeyen Þam yönetimi Hamas'la iliþkilendirilmek istemiyor. Bölgedeki Ýran milisleri de sessiz ve tepkisiz. Suriye hava savunma sisteminin çok uzun zamandýr çalýþmamasý, hava savunma sisteminin Rusya'nýn kontrolünde olmasý da ayrýca dikkatimizi çekiyor.

Ýsrail iç siyasetinde Netanyahu aþýrý þiddet uygulayarak kýsa vadede ömrünü uzatabilir ancak önümüzdeki dönemde sivillere yönelik tutumun bedelini siyasetten uzaklaþtýrýlarak ve yargýlanarak ödeyebilir.

Fillerin birbirinin ayaðýna doðrudan basmadýðý ancak çimenlerin yok olduðu zamanlardayýz.

Tanýk olduðumuz acýlar ne yazýk ki küresel kavganýn aktörleri için hiçbir þey ifade etmiyor.

Tek kutuplu dünya söylemine karþý çýkan ülkelerin Þangay Ýþbirliði Örgütü (ÞÝÖ) ve BRICS gibi giriþimlerine karþý ABD'nin Ýsrail üzerinden mesaj verdiðini görüyoruz. Bir yandan Tel Aviv'deki Çin etkisi kýrýlýyor bir yandan da Körfez ülkelerindeki Yükselen Asya imajý sarsýlýyor.

Biden ülkesindeki seçimleri ve Ukrayna savaþýndaki yetersizliðini de düþünerek, Ýsrail'e destek verdi ve Orta Doðu'da sýnýrlarýn Ýsrail lehine deðiþebileceði mesajýný verdi.

Bölge üzerine kafa yoranlarýn çok boyutlu düþünmesi gerektiði bir dönemdeyiz.

Cidde'de Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý toplantýsýnda Türk Dýþiþleri Bakaný H. Fidan'ýn garantörlük önerisi belki daha da geniþletilebilir. Ankara, Riyad, Abu Dabi, Kahire hattýnýn çok çalýþmasý lazým.