‘Ýçkiyi yasaklayacaklar' diye diye 27 Ramazan geçti

Aslýna bakarsanýz, dünün-bugünün meselesi deðil. Bu tartýþma daha 27 Mart 1994 seçimleri öncesi baþlamýþtý.. Baþta Ýstanbul ve Ankara olmak üzere, Refah Partisi'nin gelmekte olduðunu görünce, kendi seçmenini konsolide etmek için CHP'nin uydurduðu yalanlardan biriydi.. "Geldiklerinde hayat tarzýnýza müdahale edecekler"... 27 sene oldu.. Recep Tayyip Erdoðan Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkanlýðýna geleli tam 27 sene.. Ýlk günden beri býkmadan usanmadan ayný yalaný söylediler ve ünlü %25, hiç tereddüt etmeden bu saçmalýða inanmaya devam etti.. Kadýnlarý zorla çarþafa sokacaklar, toplu ulaþýmý kadýn-erkek diye ayýracaklar, içki satýþýný durduracaklar, flört etmeyi yasaklayacaklar, sokaklarda din polisleri dolaþacak oruç tutmayanlarý tespit edip hapse atacak... Daha neler neler.. Ne zaman sýkýþsalar bu saçmalýk piyasaya sürülür.. Birilerinin bunu her seferinde ýsýtýp ýsýtýp yeniden gündeme getirmesi neyse de her seferinde on binlerce saf da bu yalana inanýyor. Acaba bu kadar açýk bir yalana inanmak, bir tür çaresizlikten mi kaynaklanýyor ki? "Býrak þimdi yaþam tarzýna müdahale iddialarýný, sen bana ne vaat ediyorsun?" diyecek bir seçmeni yok mu acaba bu partilerin?..

**

Þimdi yine baþladýlar; "Ramazan nedeniyle içki satýþý yasaklandý"... 27 Ramazan geçti arkadaþ.. Yaza denk geldiði oldu, kýþa denk geldiði oldu, yýlbaþýyla çakýþtýðý oldu.. 27 Ramazan ayý geçirdik bu safsatalarla.. Allah aþkýna hangi Ramazan'da içki yasaklandý?.. Ýçkiyi yasaklamak için bu iktidar neden 20 yýl bekledi?.. Bütün kadýnlarý çarþafa sokma kararýný da 2040'ta mý hayata geçirecek?.. Bütün eðlence mekanlarýný ne zaman kapatacaklar peki? 2100'de mi?..

**

Bunun deli saçmasý bir iddia olduðu apaçýk ortada. Tam kapanmanýn kapsamý içinde alkol satýþýnýn yasaklanmasýný tartýþabilirsiniz.. Dünyanýn her yerinde Dünya Saðlýk Örgütü'nün alkol uyarýsý üzerine çeþitli tedbirler alýndý ve elbette oralarda da bu tedbirler kýyasýya tartýþýldý.. Bütün kýsýtlama süreci boyunca, kimi ülkelerde açýk alanda alkol tüketimi yasaklanýrken kimi ülkeler servisine izin verip satýþýna müdahale etti. Bazý ülkeler saat sýnýrlamasý bazý ülkeler yer sýnýrlamasý koydu.. Aralarýnda Almanya gibi Ýngiltere gibi kültürel olarak da alkolün, sosyal yaþamýn bir parçasý olduðu ülkelerde de uygulandý bu tasarruf.. DSÖ'nün tavsiyesiyle, alkole ulaþmayý olabildiðince zorlaþtýrdýlar.. Bu süre boyunca yani neredeyse bir buçuk yýldýr Türkiye'de haftasonu kýsýtlamalarý dýþýnda alkollü içecek satýþýna ya da servisine herhangi bir müdahale oldu mu?.. Ýþte en son votkanýn su yerine geçtiði Rusya'da alýnan karar.. 1 – 11 Mayýs tarihleri arasýnda (bakýn buraya dikkat) alkol satýþý ya da bar ve restoranlarda servis edilmesi deðil... TÜKETÝLMESÝ yasaklandý.. Eðer þu veya bu þekilde alkol aldýðý saptanan bir kiþi olursa iþlem yapýlacaðý duyuruldu.. Neden?. Aþýnýn etkinliðini kýrmasýn diye.. Dünyanýn her köþesinden örnekler alýp "bakýn orada yapýlýyor biz de burada uygulayalým" diyecek deðilim.. Ama dünyada bir senedir çeþitli þekillerde uygulanan bu kýsýtlamanýn Türkiye'de neredeyse hiç uygulanmadýðýný da hatýrlatmýþ olalým. Þimdi 17 günlük bir tam kapanma sürecinde eðer kýsýtlamalar arasýnda bu da varsa biraz sabretmekten öte yapacak bir þey yok.