Saat 19.00'da

Çin virüsü Korona salgýnýna karþý alýnan yeni tedbirler arasýnda, saat 21.00'de baþlayan sokaða çýkma yasaðýnýn saat 19.00'a çekilmesi de var. Ýþyerleri de en geç saat 18.00'de kapanacak.

Baþta Ýstanbul olmak üzere büyükþehirlerde sokaða çýkma yasaðýnýn 19.00'da baþlamasý bazý sýkýntýlara sebep oluyor. Açýkçasý saat 19.00'da sokaða çýkma yasaðýnýn baþlamasýnýn, Ýstanbul gibi nüfusu kalabalýk þehirlerde uygulanabilir bir tarafý yok.

Halkýn saat 19.00'da evde olmak için yollara dökülmesiyle, normal zamanda bile kilit olan trafik daha da kilitlendi, toplu ulaþým duraklarýnda býrakýn sosyal mesafeyi nefes alacak mesafe kalmadý. Toplu ulaþým araçlarýnýn içini varýn siz düþünün...

Nihayetinde herkes memur deðil ki saat 16.00'da iþinden çýkýp rahat rahat evine gitsin. 1 dakika daha fazla çalýþsýn diye psikolojik baský yapýlan çalýþanlar saat 18.00'de iþ yerlerinden çýkabilirlerse þükrediyorlar. Bir de iþi erken býrakmanýn maaþlara nasýl yansýyacaðý hususu var; saat hesabý yapýp iþçilerinin maaþýndan kesecek patronlar olacaktýr...

Hadi diyelim patron saat 18.00'de azat etti, koþtura koþtura duraða... Çalýþanlar, "Duraða gitmeden markete uðrayýp evin ihtiyacýný göreyim" derlerse hayal kýrýklýðýna uðrayacaklar. Marketler de saat 18.00'de kapatmak zorunda. Gün içerisinde patron vicdana gelip izin verirse market alýþveriþini yaptýn yaptýn, izin vermezse akþam kuru ekmeðe tâlim.

Ve tüm bunlar Ramazan ayýnda oluyor...

"Ýzdiham olmasýn, virüs bulaþmasýn" diye alýnan tedbirler tam aksine izdiham sebebi. Yukarýda da yazdým, toplu ulaþým duraklarýnda ve araçlarýnda nefes alacak boþluk yok. Ýnsanlar, virüs bulaþmasýn diye alýnan tedbirlere uymak için üst üste, alt alta, kucak kucaða evlerine gidiyor!

Saat 18.00'e doðru kalabalýktan marketlere girilmiyor.Ramazan ayýnda marketleri saat 18.00'de kapatmanýn toplumda meydana getirecek menfi tesirleri düþünülmedi mi; düþünülmediðini düþünmek istemiyorum!..

Hayatýn tabiî akýþýna ters yasaklarýn bir geçerliliði olmuyor. Saat 19.00'dan sonra sokaklar boþ olmasý gerekirken sokaklar da, toplu ulaþým araçlarý da, trafik de týklým týklým.

Ýnsanlar iþten evlerine mutlu olarak deðil baþtan aþaðý sinirle dolmuþ olarak dönüyor.

Müþahede edebildiðim kadarýyla virüse karþý alýnan tedbirlerin meydana getirdiði aksaklýklar halkýn maðdur olmasýna sebep olmuþ ve olmaya da devam ediyor.

Sokaða çýkma yasaðýnýn saatinde tekrar düzenleme yapýlmalý. Ýftar davetleri verilmesin diye sokaða çýkma yasaðýnýn saati aþaðý çekildi ama bu sefer de yasaða uymak için halk toplu ulaþým araçlarýnda ve marketlerde mecburi Corona bulaþtýrma partilerine katýlmak zorunda kalýyor!