Saat 19.00'da

Çin virüsü Korona salgınına karşı alınan yeni tedbirler arasında, saat 21.00'de başlayan sokağa çıkma yasağının saat 19.00'a çekilmesi de var. İşyerleri de en geç saat 18.00'de kapanacak.

Başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerde sokağa çıkma yasağının 19.00'da başlaması bazı sıkıntılara sebep oluyor. Açıkçası saat 19.00'da sokağa çıkma yasağının başlamasının, İstanbul gibi nüfusu kalabalık şehirlerde uygulanabilir bir tarafı yok.

Halkın saat 19.00'da evde olmak için yollara dökülmesiyle, normal zamanda bile kilit olan trafik daha da kilitlendi, toplu ulaşım duraklarında bırakın sosyal mesafeyi nefes alacak mesafe kalmadı. Toplu ulaşım araçlarının içini varın siz düşünün...

Nihayetinde herkes memur değil ki saat 16.00'da işinden çıkıp rahat rahat evine gitsin. 1 dakika daha fazla çalışsın diye psikolojik baskı yapılan çalışanlar saat 18.00'de iş yerlerinden çıkabilirlerse şükrediyorlar. Bir de işi erken bırakmanın maaşlara nasıl yansıyacağı hususu var; saat hesabı yapıp işçilerinin maaşından kesecek patronlar olacaktır...

Hadi diyelim patron saat 18.00'de azat etti, koştura koştura durağa... Çalışanlar, "Durağa gitmeden markete uğrayıp evin ihtiyacını göreyim" derlerse hayal kırıklığına uğrayacaklar. Marketler de saat 18.00'de kapatmak zorunda. Gün içerisinde patron vicdana gelip izin verirse market alışverişini yaptın yaptın, izin vermezse akşam kuru ekmeğe tâlim.

Ve tüm bunlar Ramazan ayında oluyor...

"İzdiham olmasın, virüs bulaşmasın" diye alınan tedbirler tam aksine izdiham sebebi. Yukarıda da yazdım, toplu ulaşım duraklarında ve araçlarında nefes alacak boşluk yok. İnsanlar, virüs bulaşmasın diye alınan tedbirlere uymak için üst üste, alt alta, kucak kucağa evlerine gidiyor!

Saat 18.00'e doğru kalabalıktan marketlere girilmiyor.Ramazan ayında marketleri saat 18.00'de kapatmanın toplumda meydana getirecek menfi tesirleri düşünülmedi mi; düşünülmediğini düşünmek istemiyorum!..

Hayatın tabiî akışına ters yasakların bir geçerliliği olmuyor. Saat 19.00'dan sonra sokaklar boş olması gerekirken sokaklar da, toplu ulaşım araçları da, trafik de tıklım tıklım.

İnsanlar işten evlerine mutlu olarak değil baştan aşağı sinirle dolmuş olarak dönüyor.

Müşahede edebildiğim kadarıyla virüse karşı alınan tedbirlerin meydana getirdiği aksaklıklar halkın mağdur olmasına sebep olmuş ve olmaya da devam ediyor.

Sokağa çıkma yasağının saatinde tekrar düzenleme yapılmalı. İftar davetleri verilmesin diye sokağa çıkma yasağının saati aşağı çekildi ama bu sefer de yasağa uymak için halk toplu ulaşım araçlarında ve marketlerde mecburi Corona bulaştırma partilerine katılmak zorunda kalıyor!