Sözcü Gazetesi'nde Þile'nin muhteþem kýyýlarýndan birinin talan edilmek üzere peþkeþ çekildiðine dair bir haber yer aldý.. Habere göre Akçakese kýyýsýnda bir otel inþaatý varmýþ.. Bu otelden kýyýya bir beton yol yapýlýyormuþ. Yolun bittiði yerde de bir plaj tesisi kuruluyormuþ. Bu tesisin kurulabilmesi için kayalar deliniyormuþ. Foseptikler kazýlýyormuþ. Daha da önemlisi bu proje için endemik tür olan kum zambaklarý yok ediliyormuþ..
Önce tartýþmaya konu olan sahile gidip söz konusu iddialarý yerinde inceledim.. Peþinden de, doða ve çevre konusunda hassasiyetini bildiðim Þile Belediye Baþkaný Ýlhan Ocaklý'yý aradým ve olayýn aslýný sordum. Sahiden böyle bir talan varsa buna nasýl göz yumduðunu öðrenmek istedim.. Konuþmamýzýn özetini nakledeyim..
1) Bölgede devam eden bir otel inþaatý yok.. Gittim kendim gördüm.. Sahiden yok.. Sahilde, sahile yakýn herhangi bir alanda. Yok.. Baþkan'a 'bekleyen otel projesi var mý?' diye sordum.. O da yokmuþ. Þile Belediyesi tarafýndan ruhsatlandýrýlmýþ böyle bir iþ yok..
2) Plaj tesisi dedikleri sökülüp takýlabilir demonte kamelyalar.
3 ) Foseptik uygulamasý da yok. Doðayý ve denizi kirletmeyecek nitelikte seyyar, sýzdýrmaz wc uygulamasý planlanmýþ.
4) Beton hiç bir yerde yok. Kum üzerindeki duþ, gölgelik ve soyunma kabini alanlarý, Kýyý Kanunu'na uygun ve demonte þekilde planlanmýþ..
5) Þile'nin önemli endemiklerinden olan Kum Zambaðý da bu bölgede deðil.
6) Sahil vatandaþa kapatýlmýyor. Giriþ paralý falan olmuyor.. Þile'deki Ayazma, Aðlayankaya ve Uzunkum Plajlarý statü olarak nasýlsa Akçakese plajý da (üstündeki iþletme açýsýndan) ayný þekilde..
Meselenin yalan haber boyutu böyle.. Gelelim bu yalan haberlerin neden servis edildiðine..
Þile'de "SARI ALANLAR" diye bir problem var. Özetin özeti durum þöyle.. Orman arazisi ve tapulu araziler arasýnda kalan statüsü netleþmemiþ bölgeler var. Bunlar haritada Sarý ile iþaretlenmiþ halde. Þile sakinlerinin dedeleri onlarca yýldýr o bölgeleri ekmiþ, biçmiþ ve iþlemiþ. Orada bir kullaným haklarý oluþmuþ. Devlet de bunun üzerine demiþ ki 'ben bu arazilerin kullaným hakkýný sizlere bedelsiz vereceðim'.. Deðerli dostlar üç beþ dönüm yerden söz etmiyoruz burada. Yüzlerce, binlerce dönüm arazi..
Ýþte bu binlerce dönüm arazi birilerinin iþtahýný fena halde kabartmýþ olacak ki orada bir film dönmüþ..
Ýddiaya göre birileri köylünün bu hakkýný belli bir bedel karþýlýðýnda devralýyor.. Öyle ki bir kadýnýn üzerinden 86 tapu birden çýkýyor.. Öyle bir tezgahtan söz ediyoruz yani burada.. Sonra bu köylülerden bazýlarý bu anlaþmadan piþman olup Belediye Baþkaný'nýn kapýsýný çalýyor.. Þikayetler artýnca da tezgah ortaya çýkýyor. Baþkan Ocaklý da da konuyu Çevre ve Þehircilik Bakaný Murat Kurum'la paylaþýyor.. Böylece kartlar baþtan yeniden karýlýyor.. Arazilerin gerçek hak sahipleri için tespitler baþlýyor.. Bu tespitler sýrasýnda sadece Akçakese'de 500 dönümlük bir alanýn ihtilaflý olduðu ortaya çýkýyor.. Gerçek hak sahipleri, yasal alanlarýn kendi üzerlerine yazýlmadýðýný iddia ediyorlar. Bu sorunu çözüp araziyi gerçek sahibine, vatandaþa vermeye çalýþan Belediye Baþkaný da saldýrýlarýn hedefi oluyor anlayacaðýnýz..
Ýþin özeti Akçakese'de konuþulmasý gereken köylünün 500 dönüm arazisine kim ya da kimlerin haksýz yere çöktüðüdür.. Plaj gündemiyle algýyý yönetmeye çalýþýyorlar. Ama olmuyor..