AK Parti'yi 2023'e taşıyacak güçlü bir kadro

Türkiye, 16 Nisan 2017'de yapılan halk oylamasıyla birlikte yeni bir döneme girdi.. Parlamenter sistem sona erdi. Artık Türkiye'de fiilen başkanlık sistemi var.. Bazen siyasetçiler olaylara eski alışkanlıkla parlamenter sistem üzerinden bakmaya devam ediyor. Bu da bütün olanı biteni anlamayı zorlaştırıyor aslında. Güncel konuların tamamı için bu yorumu kullanabilirsiniz.. Dün yapılan AK Parti büyük kongresine bakınca, bu ülkede yeni sistemi en fazla içselleştiren partinin AK Parti oluğunu bir kez daha net biçimde görmüş olduk..

Biraz açalım.. Başkanlık modellerinde parti ana işlevi itibariyle kadrolarını yönetime taşıyacak bir güçtür.. Teşkilatı yapılandırır, adayları belirler ve hazırlar, kampanya örgütler, slogana karar verir, rotayı çizer. Partinin asıl işlevi budur.. AK Parti'nin yenilenen kadrolarında tam da bu ruhu gördüm.. Ana gemi olarak AK Parti'deki bu yapılanma açık söylemek gerekirse başkanlık kabinesinde yapılacağı söylenen değişiklikten daha heyecan verici.. Zira 16 Nisan referandumu ile birlikte, (her ne kadar İYİ Parti ve CHP yokmuş gibi davransa da) bu millet, partili cumhurbaşkanına yürütme yetkisi verdi.. Başkan uyumlu çalışabileceği kendisini anlayan hızına ayak uydurabilecek bir ekip kurup yoluna devam ediyor. Ama bu aşamaya gelebilmesi için partinin hedef odaklı bir sistem oluşturması şart.. Orada verilecek bir yanlış karar, atılacak bir yanlış adım bir çuval incirin berbat olmasına yol açacaktır..

Önemli bir kısmını şahsen de tanıdığım ve çalışmalarına tanıklık ettiğim çok önemli isimler var kadroda.. Bu kadro, 2023'e giden yolda Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonunu millete en doğru biçimde anlatabilecek şekilde kurgulanmış.. Yolları açık olsun..

2023'ün ana mesajının ise Yeni Anayasa olduğunu anlıyoruz.. Aslında Anayasa derken kastedilen toplumsal adaletsizlikleri ortadan kaldırmayı hedefleyen bir sözleşme.. Devletin milletine "sana karşı adil olacağım" diyerek verdiği bir söz.. Gençlerde şu anda şöyle bir algı var; "Memlekette bunca büyük problemler varken güç sahipleri sosyal medyada kendileri aleyhine yazılmış mesajlarla uğraşıyor".. İşte bu büyük toplum sözleşmesiyle o gençler de kendilerine önem verildiğini hissedecekler.. Dün anahtarları teslim alan kadrolar kapı kapı dolaşıp şunu anlatacaklar; neredeyse iki asır boyunca içimize sinen, 'tamam budur' diyebileceğimiz ve tamamı milletçe yazılmış bir anayasamız yok.. Olağanüstü dönemler dışında, darbecilerin yazdıklarından başka bir mutabakat metnimiz olmamış.. Eski model bir otomobili yaptırıp yaptırıp kullanmaya devam ediyoruz.. Artık yenisini hep birlikte yapacağız..." Bu süreçte, AK Parti'nin milyonlarca üyesi çıkacak sokağa ve vatandaşa şunu anlatacak; ".... Nasıl bir anayasa istiyorsanız gelin onu birlikte yapalım... İnsanı merkez alalım.. Bireyi önemseyelim. refahı, mutluluğu, huzuru koyalım anayasa metnine.." Erdoğan yeni anayasa çalışmasını tarif ederken Cemil Meriç'i hatırlattı; "... Muhteşem bir maziyi daha muhteşem bir istikbale bağlayan köprü kurmalıdır yeni Anayasa..." dedi.. O muhteşem maziyi de istikbali de işte parti anlatacak millete..

AK Parti'nin yeni dönemi bir kez daha hayırlı olsun.. Deneyimler ışığında taze bir başlangıç havası var. Bu da hemen farkediliyor.. Çok kısa zamanda etkilerini göreceğimizi düşünüyorum..