HDP (şimdilik) yasal olabilir ama meşru değildir!

Cumhuriyet Halk Partisi'nin etkili isimlerinden birisi TBMM'de HDP'yi müdafaa ederken, AK Parti sıralarına doğru şöyle seslendi; "... HDP de tıpkı sizin gibi meşru bir siyasi parti..." Bu söz kuşkusuz istemsizce ağızdan çıkmış bir söz değil. Bazı CHP'lilerin savunmada kullanmak için ürettikleri argüman bu.. HDP Meşru bir partidir.. Oysa sözün esası o değil. Sözün esası "..HDP yasal bir partidir.." olmalıydı.. Legal yani.. Birine 'yasal' birine 'meşru' diyoruz.. Biri gücü hukuk kurallarından, yasalardan alıyor, diğeri ise ahlâkı önceliyor.. Her iki kavram da Latincede aynı kökten geliyor aslında;

"Legitimite" ve "Legalite"...

Bir durum, misal HDP'nın varlığı ve TBMM'de bulunması, legal yani yasal olabilir.. Kitapta onun da AK Parti ile aynı haklara sahip olduğu yazıyor çünkü. Üstelik daha çok yeni 57 milyon lira hazine yardımı aldı.. Hepimiz bilmiyor muyuz PKK ile HDP'nin kasasının ayrı olmadığını!..

Şimdi o zaman söyleyin bana 'yasal' nedir, 'meşru' nedir?..

***

CHP'li isim, "... HDP meşru bir partidir.." derken aslında tartışmayı başlamadan bitirmeyi hedefliyordu.. Çünkü 'yasal' demiş olsaydı, "..yasal ama meşru mu bakalım?.." diye bir cevap geleceğini biliyordu.. Zira, her "meşru" olan "yasal" olmayabileceği gibi aynı şekilde her "yasal" olan da "meşru" kabul edilmeyebilir. Çevrenizden onlarca mahkeme kararını bu şekilde analiz edebilirsiniz mesela.. Geçmiş dönem uygulanmış idam kararlarına bakın mesela.. Yasal olmasına yasal elbette.. Peki ya meşru olduklarını söyleyebilir misiniz?..

***

HDP'nin işlenmiş onbinlerce cinayete ortak olduğunu biliyoruz. Buna rağmen meşru mudur?

Sınırlarımızı korumak için sınır dışı kara harekatı yapmamıza karşı çıkıyor HDP... Buna rağmen meşru mudur?.. 11 Kahramanımızı şehit verdiğimiz gün bir HDP'li televizyona çıkıp, "helikopterle operasyon yapmasalardı ölmezlerdi.." diyebilecek kadar alçaklaşmış durumda.. Şimdi meşru mudur bu parti?..

***

HDP'nin 'Legalite'si hukuki alanla sınırlıdır. Oysa 'Legimite' yani meşruiyeti yoktur. Ne; kahramanlarımızı şehit verdiğimiz bu ortamda teröre verdikleri destek nedeniyle milletin tamamının nezdinde zerrece meşruiyeti vardır... Ne de çocuklarını dağa kaçırıp ölüme yolladıkları ve sözde haklarını savunduklarını söyledikleri seçmen tabanı nezdinde meşruiyeti vardır.. Diyarbakır Anneleri'nin yıllarca HDP'ye oy vermediğini mi sanıyorsunuz?.. HDP yasal olabilir belki ama onun için de zaman giderek daralıyor...